Észak-Korea tiltakozott Nancy Pelosi amerikai házelnöknek a két Korea határán tett látogatása ellen szombaton, 

a nemzetközi béke és biztonság legnagyobb romba döntőjének

nevezve a tisztségviselőt. 

Pelosi, aki ázsiai körútján Dél-Koreát is felkereste, ellátogatott a két Korea határán fekvő demilitarizált övezetbe. Donald Trump egykori amerikai elnök után ő volt a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki ott járt.

U.S. House Speaker Nancy Pelosi Visits South Korea
Fotó: Getty Images

Pelosi Kim Dzsinpjo dél-koreai házelnökkel tárgyalt a látogatás előtt. A két tisztségviselő határozott és kiterjedt elrettentést követelt Észak-Koreával szemben. Dzso Jongszam észak-koreai külügyi illetékes rámutatott: az amerikai házelnök vizitje leleplezi a washingtoni kormány ellenséges szándékát Észak-Koreával szemben. 

Az Egyesült Államok csak olajat önt a tűzre

–  tette hozzá közleményében. 

A világ Pelosi tajvani utazása miatt aggódott, a politikust azonban Észak-Korea jobban aggasztja

A médiában olyan hírek kaptak szárnyra, hogy a dél-koreai államfő kerüli a találkozót az amerikai házelnökkel, hogy ne bőszítse fel Kínát.

A tisztségviselő a nemzetközi béke és biztonság pusztítójának nevezte Pelosit tajvani látogatása miatt, amely felbőszítette Pekinget. Kína válaszul többnapos hadgyakorlatba kezdett az 1949 óta önálló politikai vezetés alatt álló sziget körül, amelyre saját területeként tekint. Dzso figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok drágán meg fog fizetni minden bajért, amelyet Pelosi jártában-keltében okozott.