Közélet

Felügyelet nélkül maradt Európa legnagyobb atomerőműve, veszélyesen közel vannak a harcok

Az amerikaiak szerint az oroszok pajzsként használják a nukleáris létesítményt.

Nincs semmilyen ellenőrzés Európa legnagyobb atomerőműve felett, a dél-ukrajnai Zaporizzsja erőmű az ENSZ nukleáris ügynöksége szerint életveszélyes állapotba kerülhet. Főleg, hogy a harcok is egyre közelebb kerülnek a létesítményhez.

Az oroszok egy propagandafilm kedvéért ismét veszélyeztették a zaporizzsjai atomerőművet

A videót készítő blogger felfegyverzett orosz katonák kíséretében jelent meg a létesítménynél.

Az orosz hadsereg márciusban foglalta el az erőművet, azóta pedig Kijev szerint elképesztő mennyiségű hadi felszerelést halmoztak fel a környéken, abban bízva, hogy az ukránok nem merik majd itt támadni a tüzérségi ágyúkat és a lőszerraktárakat. Antony Blinken amerikai külügyminiszter azzal vádolta meg az oroszokat, hogy pajzsként használják a létesítményt. 

Fotó: AFP

Ennek ellenére az oroszok beszámolói szerint ez sem tartja vissza az ukránokat, akik az Egyesült Államoktól kapott fegyverekkel rendszeresen támadják a létesítményt – olvasható a BBC cikkében. Az atomerőmű egyébként még mindig üzemel, jelenleg is ukrán mérnökök dolgoznak benne, de szigorúan orosz katonai felügyelet alatt. 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint a helyzet rendkívül törékeny, az erőműben gyakorlatilag szinte minden biztonsági előírást megsértettek, és ha a szakemberek nem képesek közbelépni, akkor katasztrófa lehet. A szervezet emiatt többször kérelmezte mind az orosz, mind az ukrán félnél, hogy bemehessenek az erőműbe, ám erre a harcok miatt nem kerülhetett sor. 

Az orosz hadsereg egységei a február 24-én elindított invázió első napjaiban a Kijevtől északra található csernobili atomerőművet is elfoglalták, ám azt kivonulásukkor a sorsára hagyták

 

 

 

 

 

orosz-ukrán háború Zaporizzsja atomerőmű NAÜ
Kapcsolódó cikkek