Közélet

Ukrajna: sugárbetegséget szenvedtek el orosz katonák Csernobilnál

Az Unian hírügynökség jelentése szerint hétbusznyi beteg orosz katona érkezett meg Belaruszba.

Ukrán jelentések szerint több tucat orosz katona szenvedett sugárfertőzést azok közül, akik Csernobil környékén, a lezárt zónában teljesítettek szolgálatot. A Twitter-oldalakon terjedő, egyelőre nem megerősített információk szerint a katonák azok között vannak, akiket elsőként vontak ki az atomerőmű környékéről. 

A kivonulást azután kezdték meg az oroszok, hogy sikerült áttörést elérni a béketárgyalásokon. A fertőzött katonákat hét busz vitte Belaruszba, további állapotukról egyelőre nem érkezett információ. Állítólag Homelben kezelik őket.  

Fotó: STR

Kivonulnak Csernobilból az oroszok, pénteken újabb béketárgyalás következik

Elkezdtek elvonulni az orosz támadók a csernobili atomerőműtől. Pénteken jöhet a béketárgyalások újabb felvonása.

Csernobil még a háború első napjaiban került orosz kézre, azóta több hír is terjedt az atomerőmű állapotáról, de egyelőre nem történt baleset, és a radioaktivitás sem növekedett a környéken. A Reuters korábbi jelentése szerint ugyanakkor a még mindig sugárzó Vörös-erdőben szolgáló orosz katonák mindenféle védőfelszerelés nélkül ásták be oda magukat, felverve a 36 évvel ezelőtti nukleáris balesetben leülepedett port. Elképzelhető, hogy ezek a katonák fertőződtek meg. 

 

csernobil Belarusz Ukrajna orosz katonák
Kapcsolódó cikkek