Nyolc katonai helikoptert ajándékoz az Egyesült Államok Csehországnak az Ukrajnának nyújtott segítség elismeréseként – közölte Jana Cernochová cseh védelmi miniszter a közszolgálati Cseh Televízió csütörtök késő esti híradójában. 

BOWEN, AUSTRALIA - JULY 22: A U.S Marine Venom helicopter does a fly over at the Bowen airport on July 22, 2019 in Bowen, Australia. Exercise Talisman Sabre 2019 is the largest exercise that the Australian Defence Force (ADF) conducts with all four services of the United States armed forces. The biennial exercise focuses on crisis action planning and humanitarian missions, enhancing participating nations' capabilities to deal with regional contingencies and terrorism. It is the first time the NZDF has been invited to participate fully, with NZDF personnel to be working as part of a large force led by the Australians and NZDF military assets will be integrated with those of the ADF and the US armed forces.
Fotó: Ian Hitchcock / Getty Images

Az amerikai helikopterek átadását pénteken reggel az Egyesült Államok prágai nagykövetsége is megerősítette a Twitteren.

Az amerikaiak szerint Csehország csak az átadás költségeit, illetve a gépek korszerűsítését fogja fizetni. Csehország már korábban 12 Viper és Venom márkájú helikoptert rendelt az amerikai Bell társaságtól 14,6 milliárd korona értékben.

Jana Cernochová a televízióban azt mondta, hogy a nyolc amerikai helikopter ingyenes átadásáról személyesen állapodott meg amerikai partnerével áprilisi washingtoni látogatásakor. Az általa vezetett tárca a közelmúltban kapta meg azt a levelet, amelyben értesítették, hogy Washington nyolc harci és két szállító helikoptert ajándékoz Csehországnak. 

A cseh hadseregnek a közeljövőben húsz korszerű amerikai helikoptere lesz. Ezek felét harci gépek, felét szállító helikopterek teszik majd ki – erősítette meg a cseh védelmi miniszter.