Tagadta bűnösségét Hadi Matar, a Salman Rushdie indiai születésű brit-amerikai író ellen elkövetett késelés gyanúsítottja a csütörtöki meghallgatáson. A 24 éves férfit gyilkossági kísérlettel és testi sértéssel vádolják. Ha az előbbi vádpontban bűnösnek találják, akkor maximum 25 év szabadságvesztésre ítélhetik.

Hadi Matar, the man accused in the attempted murder of British author Salman Rushdie, appears in court for a procedural hearing at Chautauqua County Courthouse in Mayville, New York on August 18, 2022. - Matar has pleaded not guilty to attempted murder charges after being accused of stabbing British author Salman Rushdie multiple times on stage during a literary event at the Chautauqua Institution. The severely injured author is recovering and showing signs of his "feisty and defiant" self, family and friends said, after the  shocking assault left him on a ventilator with multiple stab wounds on August 12, 2022. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
Hadi Matar
Fotó: Angela Weiss / AFP

Az ügyben illetékes New York állambeli büntetőbíróság elutasította óvadék fejében történő szabadlábra helyezését, és vizsgálati őrizetéről döntött.

David Foley bíró egyben elrendelte, hogy Matar ne vehesse fel a kapcsolatot 75 éves áldozatával, és mindkettőjüknek megtiltotta, hogy a sajtónak nyilatkozzanak az ügyről.

A következő tárgyalási napot szeptember 22-re tűzték ki. 

A bírósági intézkedés előzménye, hogy a libanoni származású, már az Egyesült Államokban született férfi interjút adott, amelyet a New York Post című amerikai lap szerdán közölt. Ebben az iszlám síita ágát követő Matar arról beszélt, hogy ugyan tiszteli Ruhollah Khomeini ajatollahot, Irán néhai legfőbb politikai és vallási vezetőjét – aki 1989-ben Rushdie ellen olyan vallási határozatot (fatvát) adott ki, amelyben a megölésére szólította fel a muszlimokat az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt –, de nem a fatva ihlette tette elkövetésére. Azt mondta, olvasott részleteket Rushdie könyvéből, és YouTube-videókat is nézett a szerzőről. 

Nem igazán kedvelem. Megtámadta az iszlámot, a meggyőződésünket és a hitrendszert

– mondta Matar.

Az iráni külügyminisztérium hétfőn tagadta Teherán érintettségét a szerző elleni támadásban.

Az indiai születésű, brit állampolgárságú Rushdie-t pénteken, egy New York-i pódiumbeszélgetésen érte több késszúrás. A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, állapotát stabilizálták, ám ügynöke, Andrew Wylie azt mondta, egyik szemét vélhetően elveszíti.