Irán tagadja, hogy köze lenne Salman Rushdie megtámadásához – írta meg a BBC. Az írót a múlt héten, pénteken egy előadásán támadta meg egy férfi, aki többször is megszúrta. Az egyik szúrás a nyakán érte. A 75 éves Rushdie túlélte a támadást, és ma már képes volt segítség nélkül lélegezni. Irán közölte, hogy bár nincs közük a támadáshoz, úgy vélik, az író hibája, hogy megtámadták.

(FILES) In this file photo taken on September 10, 2018, British novelist and essayist Salman Rushdie poses during a photo session in Paris. - Salman Rushdie, who spent years in hiding after an Iranian fatwa ordered his killing, was on a ventilator and could lose an eye following a stabbing attack at a literary event in New York state on August 11, 2022.
Fotó: Joel Saget / AFP

Rushdie még 1988-ban haragította magára Iránt a Sátáni versek című regényével. A férfi fejére vérdíjat tűztek ki, és évtizedekig bujkálnia kellett az írása miatt. Az iráni álláspont azután érkezett, hogy az amerikai külügyminiszter Antony Blinken azzal vádolta az iráni állami médiát, hogy dicsekednek a támadással. Blinken szerint a helyi állami média aljas módon viselkedik az üggyel kapcsolatban. Az iráni médiában a támadást isteni megtorlásként emlegették. A Jaam-e Jam iráni televíziós hírműsorban azt a hírt terjesztették, hogy a támadás következtében Rushdie elvesztette az egyik szemét, ezt úgy kommentálta a helyi sajtó, hogy

a sátán fél szemére megvakult.

Teheránban három évtizeddel ezelőtt adták ki az író meggyilkolására a vallási rendeletet.

Blinken szavaira reagált úgy az iráni külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanaani, hogy 

az országnak nincs köze a támadáshoz, és senkinek nincs joga ezzel vádolni Teheránt.

Hozzátette, hogy Rushdie az országban valóban körözött személy a könyve miatt. Elmondta, hogy a szólásszabadság nem lehet indok arra, hogy valaki sértegesse az iszlám vallást.

Ebben a támadásban Salman Rushdie-n és támogatóin kívül senkit nem tartunk érdemesnek hibáztatásra, sőt elítélésre 

– mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy az iszlám megsértésével több mint másfél milliárd muszlimot alázott meg az író, aki ezzel vállalta, hogy számtalan ember haragjának teszi ki magát. Azt is elmondta, hogy Teherán nem tud többet a támadóról, mint amit az amerikai médiában hallani lehet róla.

Boris Johnson brit miniszterelnök szóvivője szerint nevetséges azt állítani, hogy Rushdie bármilyen módon okolható a támadásért, s hozzátette, hogy ez nemcsak az író, hanem a szólásszabadság elleni támadás is volt. Korábban az Egyesült Királyság árnyék-külügyminisztere, David Lammy sürgette, hogy a brit kormány gyakoroljon diplomáciai nyomást Iránra, hogy „Teherán kérjen bocsánatot, és vonja vissza a beteges megjegyzéseit”.

Antony Blinken már korábban is elítélte az iráni állami intézményeket a szerző elleni erőszakos felbujtás miatt. Nyilatkozatában kijelentette, hogy Rushdie kiállt a szólás-, a vallás- és a meggyőződés szabadságáért, valamint a sajtószabadsághoz való egyetemes jog mellett. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei készek minden eszközt bevetni, hogy szembeszálljanak a felsorolt értékek védelmére törő erőkkel.

Vasárnap reggel az író fia azt nyilatkozta, hogy a szerző még mindig válságos állapotban van.

Bár az élete még veszélyben van, a humora változatlan

– mondta. Azt is elmondta, hogy az apját szombaton levették a lélegeztetőgépről és már néhány szót is tudott mondani. A szerző ügynöke, Andrew Wylie elmondta, hogy az író egyik karjában elvágták az idegeket, megsérült a mája, és valószínűleg elveszíti az egyik szemét.

A pénteki támadással vádolt 24 éves Hadi Matar ártatlannak vallotta magát a gyilkossági kísérlet és a testi sértés vádjában. A vád szerint Rushdie előadása közben felszaladt a színpadra, és legalább tízszer arcon, nyakon és hasba szúrta az írót.

Meghalt a balesetben súlyosan megsérült amerikai színésznő, Anne Heche

Meghalt Anne Heche amerikai színésznő, aki olyan súlyos agysérülést szenvedett múlt heti autóbalesetében, hogy az életét nem lehetett megmenteni. Gépekkel csak addig tartották életben, amíg eldőlt, hogy mi lesz az ép szerveivel.