A magasabb hőmérsékleteket és nagyobb szárazságot előidéző éghajlatváltozás az egyik fő tényezője ennek a növekedésnek.

A resident watches the progression of a wildfire in Linhares, Celorico da Beira, on August 11, 2022. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)
Fotó: Patricia De Melo Moreira / AFP

Az új adatok segítségével a kutatók megkülönböztethetik az erdőtüzek okozta faveszteséget, valamint a mezőgazdaság, fakitermelés és a szándékos gyújtogatás okozta erdőpusztulást.

Duplájára nőtt a horvátországi tűzesetek száma

Horvátország erdeiben – főleg a tengermelléken – a kánikula és a csapadékmentes időjárás miatt minden évben fokozott tűzveszély alakulhat ki. A legtöbb erdőtüzet emberi figyelmetlenség, villámcsapás vagy a vasúti közlekedésben keletkezett szikra okozza.

2021 a második volt a legpusztítóbb erdőtüzek éveinek sorában: 

Portugália területének megfelelő nagyságú erdőterület veszett oda.

"Ez durván kétszer akkora, mint húsz évvel ezelőtt. Megdöbbentő, mennyivel pusztítóbbá váltak a tüzek ilyen rövid idő alatt" - mondta James McCarthy, a Global Forest Watch elemzője.

A tűz okozta erdőveszteségek elsősorban az északi országokban, így Oroszországban és Kanadában voltak érezhetők.

Míg a tűz természetes jelenség a régóta meglévő erdőkben, a pusztítás mértéke 2021-ben Oroszországban példa nélküli volt. Szerte a világban 9,3 millió hektár égett le, ennek több mint fele Oroszországban pusztult el.

Aggasztó, hogy az erdőtüzek egyre gyakoribbak, egyre súlyosabbak és egyre több szén-dioxidot szabadíthatnak fel a talajból

 - mondta James McCarthy.

Több ezer embert kellett evakuálni erdőtűz miatt Franciaországban

Az év eleje óta több mint 47 ezer hektár égett le az országban.