Több mint háromezer embert menekítettek ki kedden a hatóságok Dél-Franciaországban a térségben pusztító tűzvész miatt.

A tűz egy Lozere megyei településen keletkezett hétfő este, amikor egy traktor lelógó fém alkatrésze az aszfaltot karcolva szikrát vetett, s a nagy melegben tűz keletkezett.

Az átlagosnál háromszor több az erdőtűz Európában

Nyugat-Európában már májusban is jóval az átlag fölé emelkedett a hőmérséklet, júliusban pedig már a kontinens keleti és északi részén is rekordmagas értékeket mértek. Január óta már több mint 345 ezer hektárnyi terület égett le az EU-ban.

A traktoros maga hívta a tűzoltókat, és azonnal elkezdte az oltást, de a lángok tovább terjedtek Aveyron megye irányába, ahol eddig 700 hektárnyi terület égett le. A közeli Cévennes Nemzeti Park egy része szintén lángokban áll.

Aix en Provence, France, 2022-02-08. Two firefighters take part in the flooding phase, which consists of spraying the entire fire-damaged area to prevent any recurrence. Photograph by Guillaume Pinon / Hans Lucas.Aix en Provence, France, 2022-02-08. Deux pompiers participent a la phase de noyage, qui consiste a arroser toute la zone endommagee par le feu pour eviter toute recidive. Photographie de
Fotó: Guillaume Pinon / AFP

Sérültek egyelőre nincsenek, mert a hatóságok már éjjel elkezdték a kitelepítést. Az embereket – köztük több száz turistát – a közeli Aveyron megye iskoláiban és településein helyezték el. A helyi prefektúra közlése szerint több mint 600 tűzoltó és oltó repülőgép küzd a lángokkal. Reggel óta megelőzésképpen gyújtottak tüzeket, hogy a lángok ne tudjanak tovább terjedni.

Franciaországban az év eleje óta több mint 47 ezer hektár égett le a különböző tűzesetek miatt.

A GDP-t is pusztítják az erdőtüzek

Az országok a rendelkezésre álló forrásaik 80 százalékát inkább a lángok oltására fordítják, míg csupán 20 százalékát a megelőző intézkedésekre.