November 21-ig meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

A hadiállapot meghosszabbításával egyidejűleg szintén 90 nappal tolják ki az általános mozgósítás időtartamát is.

Az elnöki törvénytervezetekben Volodimir Zelenszkij azzal a javaslattal élt, hogy az eredetileg az augusztus 23-án lejáró hadiállapotot újabb 90 nappal hosszabbítsák meg. Ugyanez a hosszabbítás vonatkozna az általános mozgósításra is.

A deminer carries fragments near the site of a reported cluster munition fall next to a burnt car after a rocket attack on a residential area in northern Kharkiv, on August 8, 2022, amid the Russian military invasion launched on Ukraine. - The attack killed a resident and injured another. (Photo by SERGEY BOBOK / AFP)
Fotó: Sergey Bobok / AFP

A törvénytervezet hatálybalépését követően a hadiállapot és az általános mozgósítás egyaránt november 21-ig marad érvényben. (Természetesen ha a háborús konfliktus három hónap alatt sem mérséklődik kellően, akkor valószínűleg ismételten napirendre kerül majd a hosszabbítás.)

Az ukrán elnök a döntést

Oroszország Ukrajna elleni nagyszabású fegyveres agressziójával, valamint az állam védelmének biztosításával, az Ukrán Fegyveres Erők és más katonai erők harcképességének megőrzésével

magyarázta.

A benyújtott két törvénytervezetet a parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága egyhangúlag hagyta jóvá, így napokon belül végleges döntés születhet. Bár ehhez a törvényhozás többségi támogatására is szükség van, azonban ez – főleg a jelenlegi helyzetben – pusztán technikai kérdés.

Eltörölheti a hadkötelesség felső korhatárát Ukrajna, a nyugdíjasok is mehetnek a frontra

A háborús helyzetre tekintettel hamarosan a hatvanévesek és még idősebbek is bevethetőkké válhatnak egy új ukrán törvényjavaslat szerint.