Huszonötéves korban már fontos odafigyelni a C-vitamin bevitelére. A test kollagénszintje évről évre elkezd csökkenni. Ha C-vitamint viszünk fel az arcra, ott védőréteget képez, így a bőr hatékonyabban védekezhet a káros anyagok, a stressz jelei és az öregedés ellen. A C-vitamin ugyanis a szabadgyökök ellen hat, amelyek a napsugárzás vagy a légszennyezettség útján keletkeznek és károsítják az arcbőrt – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

A portál szerint érdemes figyelni a táplálkozásra, de legfőképpen a C-vitamin bevitelre. 

Az öregedés egyik fő felelőse a sejtek oxidációja. Az évek folyamán a bőrt érő káros hatások, a sok napsütés, az alkoholfogyasztás és a méreganyagok is a sejteket támadják. 

Vitamin,C,
A C-vitamin sokat tesz a bőr egészségéért 
Fotó: Shutterstock

1. Táplálkozás

A bőr egészsége és szépsége szempontjából fontos a C-vitamin antioxidáns hatása, valamint azért, mert elengedhetetlen a kollagéntermelés folyamatához. Ez a fehérje felelős a sejtek rugalmasságáért, az inak, a kötő- és bőrszövetek feszességéért. Az aszkorbinsav vízben oldódik, elsődleges forrása a citrom, narancs, mandarin és a kivi, a zöldpaprika és a cékla. A dohányzás nagymértékben akadályozza a hasznosulását, mivel ez a vitamin a nikotinsemlegesítésben is részt vesz.

2. Arcápolás

Bár a C-vitamin nem fényvédő összetevő, jelentős antioxidáns hatása lehet, ennek köszönhetően védi a bőrt az UV-sugárzás okozta szabadgyököktől, és növeli a fölé kent fényvédő krém hatékonyságát. Reggel egy C-vitamin-tartalmú szérum, fölé pedig egy jó fényvédő krém az egyik legjobb dolog, amit tehetünk a bőrünkért!

3. Pigmentfoltok ellen

A nap is nagyon károsítja a bőrt, az egyik jól látható jele ennek a pigmentfolt. Ha egyszer megjelenik, nagyon nehéz eltüntetni. A C-vitamin ebben is segít, halványítja a meglévőket, segít, hogy újabbak ne kerüljenek elő.

Szemcseppet, fájdalomcsillapítót és torokfertőtlenítőt sem árt bedobni a strandtáskába

Egyre tudatosabbak a magyarok, saját útipatikát visznek magukkal a nyaralásra.

Erősítő vitaminok fiataloknak és időseknek

Érdemes vitaminokban, fehérjében, vasban gazdag ételeket fogyasztani, ettől a haj is dúsabb lehet. 

Nem kell minden egyes hajmosás után feltétlenül hajszárítót, hajvasalót használni. Hajtöredezéshez és ritkuláshoz vezethet. Időnként természetesen módon hasznos hajat szárítani.

Amennyiben hormonszint változás bármely szakaszában van az ember – például állapotosság után, vagy menopauza idején –, ez oka lehet az esetleges hajhullásnak. Fontos szakemberrel is beszélni, mert nagy eséllyel még vissza lehet nyerni valamennyit a hajkoronából. Ezekben az időszakokban hasznos használni  több, természetes anyagú táplálószert, hajpakolást.

Ma már tudható, hogy a termékenységre és a magzati egészségre is hatással van a D-vitamin megfelelő szintje, így a kismamáknál és a babát tervezőknél jobban oda kell erre figyelni, a terhesvitaminok többsége mellé szükséges kiegészítő mennyiséget szedni

jelentette ki dr. Takács István, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika igazgatója egy korábbi D-vitaminnal kapcsolatos konferencián. 

D vitamin
Fotó: Shutterstock

A koronavírus-járvány kapcsán felértékelődött a D-vitamin immunrendszert erősítő hatása. Sokan túlzó mennyiségben, több tízezres egységben kezdték szedni tartósan a készítményt, ami káros is lehet.

A Covid-19-cel összefüggésben is meghatározta a magyar egészségügyi szakma az ajánlott adagokat. A fertőzés ideje alatt nagyobb adag szedése javasolt (napi 4000-6000 ne tíz napon keresztül), ami segít rendezni az esetleg fennálló D-vitamin-hiányt, de ennyi idő alatt nem okozhat mellékhatást.

Általánosságban ugyanakkor elmondható, hogy a laborvizsgálat során a 75 nm/l-es szint fogadható el normál tartománynak. A téli hónapokban napi 2000 egység D3-vitamin fogyasztása javasolt, ami elegendő a normál tartomány fenntartásához. D-vitamin-hiány, bizonyos betegségek esetén szükséges lehet ennél nagyobb mennyiség, úgyneveztt. telítődózis adása, orvosi felügyelet mellett. Ezekről a kórképekről és a szükséges adagokról született egységes ajánlás.

Tüsszögünk és fáj mindenünk, csak erre 13 milliárd felett költünk

Nem csitul az érdeklődés a vitamin és ízületvédő készítmények iránt, van olyan termék, ami egy év alatt 70 százalékkal drágult.