Közélet

Moszkva szerint a diplomáciai kapcsolatok is megszűnhetnek Washingtonnal

Ha a szenátus terrorizmustámogatónak minősíti Oroszországot, az súlyos károkat okoz a két állam közötti viszonyban.

Oroszország szerint a diplomáciai kapcsolatok sérülésével vagy akár megszüntetésével járhat, ha az Egyesült Államok a terrorizmust támogató államnak nyilvánítja Oroszországot – idézte az orosz külügyminisztérium egyik vezető tisztségviselőjének nyilatkozatát a TASZSZ hírügynökség.

Az orosz külügyi tárca észak-amerikai osztályát vezető Alekszandr Darcsijev pénteki nyilatkozatában leszögezte: ha az Egyesült Államok szenátusa megszavazza, hogy Oroszországot terrorizmustámogató államnak nyilvánítsák, 

az visszafordíthatatlanná teszi Moszkva és Washington kapcsolatát.

Velikiy,Novgorod.rossiya.07.14.2019.flags,Of,Russia,And,The,Usa,In,The,Ice.
Fotó: Shutterstock

Az erről szóló indítványt júliusban terjesztette a testület elé két szenátor, a republikánus párti Lindsey Graham és a demokrata párti Richard Blumenthal, akik Kijevbe is ellátogattak, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalták meg a javaslatot.

Azonban az indítvány elfogadása esetén a kétoldalú kapcsolatok a legsúlyosabb károkat szenvedhetik el, ami a diplomáciai kapcsolatok megszüntetését is maga után vonhatja Darcsijev szerint.

A lett parlament csütörtökön fogadott el határozatot arról, hogy az Oroszországot terrorizmust támogató országnak nyilvánítják. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő állatias idegengyűlöletnek nevezte Lettország állásfoglalását, valamint az amerikai politikához köthető oroszellenességgel, oroszgyűlölettel vádolta a balti államot.

 

Egyesült Államok orosz-ukrán háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek