Közélet

Nancy Pelosi terrorállammá minősítené Oroszországot

Nancy Pelosi szerint ha a külügyminiszter nem lép, akkor a kongresszus fog.

Az Egyesült Államok kongresszusának alsóházi elnöke, Nancy Pelosi gyakorlatilag ultimátumot intézett Antony Blinken külügyminiszterhez: vagy a terrorizmus állami támogatójának minősíti Oroszországot, vagy a kongresszus lépi ezt meg – írja a Politico.

US Speaker of the House, Nancy Pelosi, Democrat of California, speaks during her weekly press briefing on Capitol Hill in Washington, DC, on June 9, 2022. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Fotó: Saul Loeb / AFP

A törvényhozás ugyan korábban a külügyminiszter kezébe adta a hasonló minősítés kimondásának lehetőségét, ám több képviselő is úgy gondolja, hogy ettől még a törvényhozás is léphet a külügyminiszter nélkül is. Ezt nem csak a képviselőházban gondolják így, hiszen 

a szenátusban is született erre vonatkozó javaslat, a demokrata Richard Blumentahl és a republikánus Lindsay Graham tollából, még májusban. 

A szenátorok nemrég látogatást is tettek Kijevben, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel együtt promotálták a címke ráragasztását Oroszországra. Hasonló javaslatot a képviselőházban is benyújtottak.

Az, hogy Blinken mégsem minősítette terrorizmust támogató államnak Putyin rezsimjét, nem véletlen. 

A lépés ugyanis nem csupán szimbolikus, de számos további szankcióval is jár, ami nem csupán az oroszokat, de a velük üzletelőket is érintheti. 

A terrorizmust támogató országok listáján jelenleg négy ország van – Kuba, Észak-Korea, Irán, Szíria –, és ezek jóval kisebb kereskedelmet bonyolítanak le világszerte, mint az oroszok.

A view of the destroyed Fabrika shopping mall in the city of Kherson on July 20, 2022, amid the ongoing Russian military action in Ukraine. (Photo by STRINGER / AFP)
Fotó: Stringer / AFP

Ezért az sem meglepő, hogy a külügyminisztérium habozik, hiszen potenciálisan minden üzleti viszonyt ellehetetlenítene az Egyesült Államok és Oroszország között, és akár másodlagos szankciókhoz is vezethetne. Egy ilyen minősítés az oroszokkal kötött összes üzlet kockázatát növelheti.

Azonban Oroszország számos civil célpontra, iskolákra, kórházakra, színházakra és egyéb helyszínekre mért csapást, így érthető az ez ellen fellépni kívánó politikusok szándéka is. Ha a kongresszus valamelyik házában átmegy a javaslat, az Blinkenen is növelheti a nyomást, hogy lépjen.

 

orosz-ukrán háború Nancy Pelosi szankciók Oroszország ellen Anthony Blinken
Kapcsolódó cikkek