Újabb járványhullám jöhet ősszel – mondta Rusvai Miklós a TV2 Tények című műsorában.

Fotó: Mirkó István

A virológus szerint a fertőzés jelenleg azért is terjed gyorsabban, „mert a világ kinyitott”, feloldották a korlátozásokat. Hozzátette, az omikron-variánsnak a mostani, BA.4, BA.5-ös változata a korábbi mutációknál is fertőzőképesebb. Az utóbbi hetekben megfázásszerű, enyhe tüneteket észleltek a betegeknél.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint Magyarországon 28 510 aktív beteg van.

Ez a hullám nálunk „talán most tetőzik, és utána levonul  – mondta Rusvai Miklós –, azonban ősszel egy újabb hullám jöhet a helyébe.”

Amikor az emberek visszatérnek a szabadságból, beköszönt a hűvös, nyirkos idő, akkor majd vélhetőleg egy újabb járványhullám indul meg

– vélekedett. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legutóbbi adatai szerint a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció Nyíregyházán emelkedett nagy mértékben. Más városokban csak kisebb emelkedést vagy stagnálást észleltek.

Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális igazgatója már július közepén arra figyelmeztetett, hogy Európában ismét fel kell pörgetni az oltásokat és vissza kell hozni a maszkviselési kötelezettséget. Csütörtökön Zacher Gábor toxikológus is a beltéri maszkviselés fontosságára hívta fel a figyelmet, és úgy vélekedett, hogy itthon hamarosan megint kötelező lehet a maszkhasználat.