Közélet

Hszi Csin-ping Joe Bidennek: aki a tűzzel játszik megégetheti magát

A kínai elnök figyelmeztette amerikai kollégáját, hogy ne "játsszon a tűzzel" Tajvanon.

"Azok, akik a tűzzel játszanak, megégnek" - mondta Hszi Bidennek a Xinhua hírügynökség szerint. "Remélem, az amerikai fél teljesen megérti ezt" - tette hozzá. A hírről beszámoló Reuters tájékoztatása szeirnt, a kínai állami média arról tájékoztatott, hogy Hszi azt mondta Bidennek: az Egyesült Államoknak tiszteletben kell tartania az "egy Kína elvét", és hangsúlyozta, hogy Kína határozottan ellenzi Tajvan függetlenségét és a külföldi erők beavatkozását.

Az állami ügynökség szerint "a két elnök úgy érezte, hogy telefonbeszélgetésük őszinte és alapos volt".

Joe Biden elnök csütörtökön kijelentette Hszi Csin-ping kínai elnöknek, hogy az Egyesült Államok Tajvannal kapcsolatos politikája nem változott, és Washington határozottan ellenzi a status quo megváltoztatására vagy a Tajvani-szoros békéjének és stabilitásának aláásására irányuló egyoldalú erőfeszítéseket – közölte a Fehhér Ház.

Washington,America,3,June,2022,Vice,President,Joe,Biden,Talk
Fotó: Shutterstock

Peking egyre több figyelmeztetést adott ki annak következtében, ha Nanci Pelosi demokrata képviselő Tajvanra látogat. Ez a lépés drámai, bár nem példa nélküli amerikai támogatást jelentene a szigetnek, amely Kína növekvő katonai és gazdasági fenyegetéseivel néz szembe.

Emlékezetes, hogy a kínai védelmi minisztérium szóvivője a kínai miniszter és amerikai kollégája szingapúri találkozója után júniusban arra figyelmeztetett, hogy Kína "nem fog habozni háborút indítani", ha Tajvan kikiáltja függetlenségét.

"Ha valaki el meri választani Tajvant Kínától, a kínai hadsereg egy pillanatig sem fog habozni, hogy háborút indítson, bármi ára is lesz" - idézte Wei Fenghe szavait Wu Qian, a kínai védelmi minisztérium szóvivője.

A Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok feszültek, a két nagy gazdaság nézeteltérésben van Tajvanon és az emberi jogokon át egészen Kína katonai tevékenységéig a Dél-kínai-tengeren.

 

Joe Biden Hszi Csin-ping
Kapcsolódó cikkek