Közélet

Tajvan szerint Kína célja a megfélemlítés

Nagy vihart kavar Nancy Pelosi látogatása a szigeten.

Fenyegetni próbálja Tajvan kikötőit és városait következő napokra bejelentett hadgyakorlataival Kína – közölte kedden este a sziget védelmi minisztériuma.

Úgy gondolják, Peking meg kívánja félemlíteni a sziget társadalmát ezekkel a manőverekkel, ezért Tajvan fegyveres erői magasabb készültséget rendeltek el, de a lakosoknak nincs miért aggódniuk. A tárca azt is közölte, hogy 

huszonegy kínai harci repülőgép megsértette Tajvan légvédelmi övezetét.

Fotó: AFP

Kína saját területének tekinti az önálló kormányzattal működő szigetet, amelyre a pekingi vezetés heves tiltakozása ellenére kedden este megérkezett Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök. A pekingi külügyminisztérium szerint a politikus látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai–amerikai kapcsolatoknak.

Közben a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg keleti régióért felelős parancsnoksága közölte, hogy különböző haderőnemek részvételével indít hadgyakorlatot Tajvantól északra, délnyugatra és északkeletre, helyi idő szerint kedden éjszaka.

Ez különösen nagy problémát jelenthet, miután az Egyesült Államok hetedik flottája időközben a Twitteren közölte, hogy a július eleje óta a térségben tartózkodó Ronald Reagan repülőgép-hordozó jelenleg délre hajózik Tajvantól, a Fülöp-szigeteknél. Ezenfelül az amerikai tengerészgyalogság Tripoli nevű hajója is a térségben tartózkodik Tajvantól keletre, ugyanakkor a Pentagon szerint nincs összefüggés a hajók helyzete és Pelosi látogatása között.

 

Tajvan Nancy Pelosi Kína Tajvani-szoros
Kapcsolódó cikkek