Mike Pence volt amerikai alelnök szerdán közölte, hogy ha meghívnák, fontolóra venné a képviselőház bizottsága előtti tanúskodást, amely a Capitolium elleni támadást vizsgálja ki – írja a Reuters.

Pence munkatársai júniusban a testületnek azt mondták, hogy 

Donald Trump volt elnök nyomást gyakorolt ​​az akkori alelnökre, hogy lépjen fel a 2020-as választási eredmény ellen.

(FILES) In this file photo taken on April 12, 2022 former US Vice President Mike Pence speaks at a campus lecture hosted by Young Americans for Freedom at the University of Virginia in Charlottesville, Virginia. - Former US vice president Mike Pence expressed "deep concern" on August 9, 2022 over the FBI raid on ex-president Donald Trump's Florida home and said it smacks of "partisanship" by the Justice Department.
Fotó: Ryan M. Kelly / AFP

Pence azt mondta, hogy szerinte Trump tévedett, amikor azt hitte, hogy az alelnöknek megvan a hatalma ahhoz, hogy megfordítsa a választás eredményét. Végül Pence és a törvényhozók hitelesítették Joe Biden demokrata elnökjelölt győzelmét, amikor a törvényhozás épületét január 6-án megostromolták Trump hívei

Az összecsapásokban öten meghaltak, köztük egy rendőr is az életét vesztette. 

Donald Trump később sem ismerte el a vereségét, és arról írt a közösségi oldalain, hogy a választást elcsalták.

A volt alelnök egyik magas rangú munkatársa tanúskodott a bizottság előtt, Marc Short pedig, aki szintén Pence mellett dolgozott, a támadást vizsgáló szövetségi esküdtszék előtt tett tanúvallomást. Szerdán egy New Hampshire-i rendezvényen Mike Pence azt mondta:

Bármilyen meghívást kapnék, gondolnom kell arra az egyedülálló szerepre, amelyet alelnökként töltöttem be.

Egyelőre nyilvánosan nem hallgatták meg Pence-t, azonban a bizottsági tagok júniusban azt mondták, fontolóra veszik, hogy kötelezik-e a korábbi alelnököt arra, hogy megjelenjen a meghallgatáson.