Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy az orosz erők lelőttek egy ukrán harci drónt, amely a zaporizzsjai atomerőművet próbálta támadni – tudatta a Reuters

A védelmi minisztérium közlése szerint a drónt az atomerőmű egyik épületének tetején tartózkodó orosz csapatok lőtték le vasárnap. 

Nem keletkezett komoly kár az erőműben, és a sugárzási szintek is normálisak maradtak – tették hozzá. A Reuters nem tudta ellenőrizni a jelentést.

UKRAINE - AUGUST 2, 2022 - An Raybird Skyeton drone is pictured during the presentation of unmanned aerial vehicles for the Armed Forces, Ukraine. This photo cannot be distributed in the Russian Federation. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Evgen Kotenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Eugen Kotenko / NurPhoto via AFP

Hétfőre virradóra ismét lövések érték a zaporizzsjai atomerőműnek otthont Enerhodar városát, az orosz és az ukrán fél egymást tette felelőssé a támadásért. A létesítmény csütörtökön teljesen leállt, de szombatra két blokkot újraindítottak. Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat vasárnapi közleményében arra figyelmeztetett, hogy ha súlyos baleset történne a zaporizzsjai atomerőműnek akár egy energiablokkjában is, a sugárfelhő nemcsak Ukrajna déli részére, de Oroszország déli-délnyugati területeire is kiterjedne.

Hamarosan megérkezhet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) delegációja a zaporizzsjai atomerőműbe – legalábbis a szervezet hétfőn közölte, hogy a misszó már úton van a létesítmény felé. Ukrajna szerint az oroszok fegyverraktárként használják az erőművet, és támadásokat is indítanak a létesítmény területéről, míg Moszkva szerint Ukrajna felelőtlen módon lövi az erőművet. A NAÜ többek között a létesítmény által szenvedett károkat fogja megvizsgálni, valamint a biztonsági rendszerek működését ellenőrzi.