Közélet

Hamarosan megérkezik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Zaporizzsjába

Hónapok óta szeretne a szervezet látogatást tenni a frontvonalon található atomerőműbe, a friss hír, hogy a küldöttség már útban is van. A sugárzás szintje normális.

Hamarosan megérkezhet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) delegációja a zaporizzsjai atomerőműbe – legalábbis a szervezet hétfőn az AP hírügynökség szerint közölte, hogy a misszó már úton van a létesítmény felé.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója már hónapok óta szorgalmazza az atomerőmű meglátogatását, amelyet 

a háború kezdeti napjaiban foglaltak el az orosz csapatok, ám továbbra is az ukránok működtetnek.

A bejelentés órákkal azután következik, hogy mind a két fél rakéta- és tüzérségi támadásokkal vádolta a másikat a létesítmény közelében, ráerősítve a radioaktív szivárgással kapcsolatos félelmekre. A múlt héten az erőművet le is kapcsolták a villamos hálózatról. Grossi a Twitteren is beszámolt a küldöttség útnak indulásáról.

Ukrajna szerint az oroszok fegyverraktárként használják az erőművet, és támadásokat is indítanak a létesítmény területéről, míg Moszkva szerint Ukrajna felelőtlen módon lövi az erőművet. A NAÜ többek között a létesítmény által szenvedett károkat fogja megvizsgálni, valamint a biztonsági rendszerek működését ellenőrzi.

Vasárnap az ukrán atomenergia-ügynökség baljós képet festett az erőmű károsodásának veszélyéről, egy térképen ábrázolva az esetleges radioaktív felhő terjedéséről.

A hét végén jelentések sora érkezett az erőmű közelében dúló harcokról, mind a Dnyeper oroszok által ellenőrzött oldaláról, mind az ukránok ellenőrizte másik partról, például Nikopol és Marhanyetsz városából, melyek nagyjából tíz kilométerre vannak a létesítménytől.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője vasárnap arról beszélt, hogy tegnap az ukránok két támadást is intéztek az erőmű ellen, és a lövedékek a közeli, radioaktív hulladékot és tüzelőanyagokat tároló épületeket találták el. 

A NAÜ vasárnapi jelentése szerint a radioaktivitás szintje normális az erőmű közelében, és hatból két reaktor üzemel,

és sikerült megjavítani a harcok során megsérült vízvezetékek egyikét.

 

Rafael Grossi zaporizzsjai atomerőmű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek