Közélet

Washington: népszavazásra készülhetnek az oroszok a megszállt területeken

Az Egyesült Államok hírszerzése szerint már meg is kezdték az előkészületeket.

Népszavazásokra készül Oroszország a megszállt ukrán területeken. Noha erről már korábban is felröppentek hírek, ezúttal az Egyesült Államok hírszerzése is megerősítette az információt. Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, John Kirby szerint az oroszok Herszonban, Zaporizzsjában, valamint a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban készülnek referendumokra, amelyeknek feltehetően az lesz a kérdése, hogy csatlakozzanak-e Oroszországhoz ezek a régiók. 

Russian-Ukrainian War
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Érdekesség, de Washington szerint a harkivi régióban is tartanának ilyet, annak ellenére, hogy annak csak egy kis részét birtokolják az oroszok. 

Az Egyesült Államok szerint napok kérdése csak, hogy kiírják a népszavazások időpontját, amelyeket heteken belül megtarthatnak. 

John Kirby szerint a megszállt területeken élő ukránok szinte teljes egészében elutasítják, hogy 31 év után ismét orosz fennhatóság alá kerüljenek. A helyi orosz vezetők már most azon aggódnak a hírszerzés szerint, hogy szinte senki sem fog elmenni a népszavazásokra, és ezt hogy tudják majd kommunikálni Moszkva felé. 

 

 

hírszerzés Ukrajna Oroszország Népszavazás
Kapcsolódó cikkek