Befejezte munkáját és elutazott a zaporizzsjai atomerőmből a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségének négy tagja, de ketten még maradtak a nukleáris létesítményben – erősítette meg az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Energoatom vállalat hétfőn a Telegram üzenetküldő portálon.

Zaporizhzhia Nuclear Power Plant
A staff member is pictured on the premises of the spent-fuel storage at the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant, Zaporizhzhia Region, eastern Ukraine
Fotó:  Dmytro Smolyenko/AFP

Az Energoatom úgy tudja, hogy a két ellenőr állandó jelleggel fog dolgozni az atomerőműben.

Jelentés a frontról

Folyamatosan érkeznek a harci jelentések az orosz és az ukrán részről egyaránt. Hétfőre virradó éjjel az orosz erők a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopolt ágyúzták – közölte a Valentin Reznyicsenko megyei kormányzó. Az eddig információk szerint tizenkét lövést adtak le a városra. Sebesülésről nem érkezett jelentés. Az ukrán déli műveleti parancsnokság arról számolt be, hogy Herszon megyében az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz lőszerraktárt Tomina Balka közelében, Lvove falunál pedig egy pontonhidat.

Zaporizhzhia Nuclear Power Plant
Fotó: Dmytro Smolyenko/AFP

A washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) elemzői az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint megerősítették, hogy az ukrán erők ellentámadása érezhetően jól halad az ország déli és keleti részében. Az ukrán csapatok több irányban nyomulnak előre a herszoni régió nyugati részén, és megerősítették a terület feletti ellenőrzésüket a Sziverszkij–Donyec folyó túlpartján, Donyeck megyében – írták jelentésükbe az amerikai elemzők.

Az ISW előrejelzései szerint 

az oroszok időről időre ellentámadásba lendülnek és visszafoglalják az elvesztett állások egy részét, 

és természetesen heves tüzérségi és légi támadásokat hajtanak végre a felszabadított települések és az előrenyomuló ukrán csapatok ellen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap éjjeli üzenetében jelentette be, hogy az ukrán erők visszafoglaltak két települést délen és egyet Donyeck megyében – emléketetett az Ukrajinszka Pravda. Az ISW független források alapján megerősítette egy település felszabadítását a donyecki és egyet a herszoni régióban.

Az Ukrajinszka Pravda a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva beszámolt arról is, hogy 

az oroszok szünetet tartanak a herszoni régió Oroszországhoz csatolásáról tervezett népszavazás előkészítésében. 

Ezt a megszálló orosz hatóságokkal együttműködő Kirilo Sztremouszov közölte orosz televíziók műsorában. 

Felkészültünk a szavazásra, szerettük volna a közeljövőben a népszavazást megtartani, de a mostani események miatt (az ukrán erők ellentámadása) úgy gondolom, hogy egyelőre szünetet tartunk 

– fogalmazott Sztremouszov.

Kemény télre figyelmeztet Zelenszkij, csupán egy reaktor működik a zaporizzsjai erőműben

Nehéz télre figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miközben az európai vezetők igyekeznek enyhíteni a magas energiaárak hatását az egész kontinensen.

Az ukrán vezérkar hétfő reggeli jelentésében azt írta, hogy az oroszok folytatják az erőszakos mozgósítást Ukrajna megszállt területein, még a kórházakból is visznek hadba férfiakat. Herszon megyében a helyi lakosoknak megtiltották, hogy átkeljenek a Dnyeper (Dnyipro) folyón, és általában korlátozzák mozgásukat az ukrán erők ellentámadásai miatt. 

Azzal fenyegetik a civileket, hogy ha megsértik a tilalmat, tüzet nyitnak rájuk 

– számolt be a kijevi katonai vezetés.

Az ukrán főügyészség közzétette, hogy a bíróság bűnösnek talált és 

16 év börtönbüntetésre ítélt egy ukrán férfit, aki az Azov ezred helyzetéről és egyéb hírszerzési információkat adott ki az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB), 

a bűntársa pedig tíz év szabadságvesztést kapott.