Közélet

Grossi: a NAÜ öt képviselője a zaporizzsjai atomerőműben marad

Később dől el, hogy lesz-e állandó megfigyelője a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek a zaporizzsjai erőmű területén.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, Rafael Grossi szavai szerint az általa vezetett küldöttségnek az atomerőműben tett néhány órás látogatása alatt sikerült elegendő fontos információt összegyűjtenie, részleteket azonban nem hozott nyilvánosságra.

A NAÜ-misszió tagjai szeptember 3-ig az Enerhodarban lévő nukleáris létesítményben maradnak, ezután dől el, lesz-e állandó megfigyelője a szervezetnek az erőmű területén

– mondta Grossi, aki délután elhagyta a zaporizzsjai atomerőművet.

International Atomic Energy Agency (IAEA) members examine Zaporizhzhia Nuclear Power Plant in Enerhodar
Az orosz hadsereg által szervezett látogatáson készült képen Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója és az ügynökség tagjai a délkelet-ukrajnai Enerhodarban lévő zaporizzsjai atomerőművet ellenőrzik 2022. szeptember 1-jén. 
Fotó: Jurij Kocsetkov / MTI

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézte Grossi szavait, aki hangoztatta, hogy „néhány kolléga azért marad az atomerőműben, mert van jó néhány részletesebb kérdés, amelyek megvitatása több időt és nyugodtabb környezetet igényel. Arra kérem önöket, hogy segítsenek kollégáimnak, hogy teljesebben felmérhessük az egész helyzetet. A csapatomnak lehetősége lesz arra, hogy beszéljen (a helyzetről) Enerhodar képviselőivel” – tette hozzá a NAÜ főigazgatója az újságíróknak.

Olekszij Hromov, az ukrán vezérkar műveleti főigazgatóságának helyettes főnöke kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az orosz csapatok Vlagyimir Putyin orosz elnöktől azt az utasítást kapták, hogy szeptember 15-ig érjék el a donyecki régió közigazgatási határait.

A katonai vezető közölte, hogy az orosz erők változatlanul megszállva tartják Harkiv, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja, Herszon és Mikolajiv megyék egyes részeit, és igyekeznek kedvező feltételeket teremteni egy újabb támadó művelet elindításához.„Az orosz megszálló csapatok ismét módosítják terveiket Putyin parancsára, és eszerint szeptember 15-ig kell elérniük Donyeck megye közigazgatási határait” –  mondta Hromov. Hozzátette, hogy az orosz erők folytatják katonai egységeik átcsoportosítását a megszállt területen, feltehetően azért, hogy megteremtsék a feltételeket az offenzíva újrakezdéséhez a donyecki hadműveleti területen.

 

Rafael Grossi Zaporizzsja atomerőmű naü orosz-ukrán háború Nemzetközi Atomenergia Ügynökség
Kapcsolódó cikkek