Vlagyimir Putyin orosz elnököt belekényszerítették az Ukrajna elleni háborúba annak érdekében, hogy új kormány alakuljon Kijevben  – jelentette ki Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök csütörtök este. A politikus pártja a Forza Italia ahhoz a jobboldali koalícióhoz tartozik, amely várhatóan megnyeri a vasárnapi olasz parlamenti választást

Fotó: Alexei Druzhinin/ Ria Novosti /AFP

A Reuters cikke szerint Berlusconi az orosz elnök személyes barátja, és a volt miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy 

Putyint „az orosz nép, a pártja és a miniszterei kényszerítették arra, hogy találja ki ezt a különleges hadműveletet”.

Mario Draghi miniszterelnök alatt Olaszország határozottan támogatta az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat, válaszul az ukrajnai invázióra. Giorgia Meloni, a koalícióhoz tartozó Olasz Testvérek vezetője korábban megígérte, hogy a pártja szintén kitart a szankciók támogatása mellett. 

Berlusconi kifejtette: a hadművelet célja az lehetett, hogy „egy héten belül” az orosz hadsereg meghódítja Kijevet, leváltva ezzel Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt egy „tisztességes emberekből álló kormányra” és utána az oroszok kivonultak volna az ország területéről.

Nem is értettem, miért terjeszkedtek az orosz csapatok Ukrajnában, miközben szerintem csak Kijev környékén kellett volna maradniuk

 – magyarázta Berlusconi. A RAI olasz közszolgálati televízióban nyilatkozva a politikus azt is mondta, szerinte a szeparatisták mentek a Kremlbe, és egyenesen azt mondták Putyinnak: „Kérlek, védj meg minket, mert ha nem védsz meg minket, nem tudjuk, hová juthatunk”.  

Az orosz erők a közelgő népszavazások miatt fokozták a lakosság terrorizálását és orosz útlevelekkel történő ellátását az általuk megszállt ukrajnai területeken. Miközben az Egyesült Államok határozottan elutasítja Moszkva törekvését, és Washington kijelentette, hogy soha nem fogja elfogadni az Oroszország által katonailag megszállt ukrán területeken tartott referendumot.