Közélet

Cáfol a Kreml: szó sincs egymillió katonáról, menekültáradatról

Mintegy 300 ezer tartalékos behívását is tervezik, de nem mindet egyszerre – emlékeztetett Dmitrij Peszkov elnöki sajtószóvivő.

Hazugságnak nevezte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő csütörtökön azt a híresztelést, amely szerint az Oroszországban elrendelt részleges mozgósítás nyomán akár egymillió embert is besorozhatnak.

Peszkov kiemelte, hogy a besorozandók létszámára vonatkozó találgatásokra az szolgáltatott alapot, hogy a részleges mozgósításról szóló, tíz pontból álló rendeletnek a szerdán nyilvánosságra hozott változatából a hetedik pont hiányzik, annak tartalmát azonban nem hozhatja nyilvánosságra – tette hozzá.

Russian President Vladimir Putin receives Austrian Chancellor  Sebastian Kurz in Saint Petersburg SAINT PETERSBURG, RUSSIA - OCTOBER 3: (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin (C), Austrian Chancellor Sebastian Kurz (R) and Putin's Press Secretary Dmitry Peskov (L) attend a meeting at the Hermitage on October 3, 2018 in Saint Petersburg, Russia.  Austrian Chancellor Kurz is on a one-day visit to Russia. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
 Vlagyimir Putyin orosz elnök és Dmitrij Peszkov elnöki sajtószóvivő Sebastian Kurz egykori osztrák kancellárral Szentpéterváron 2018. október 3-án. 
Fotó: Mikhail Svetlov / AFP

A részleges mozgósítás elrendelését az ukrajnai helyzet megváltozása okozta, 

mert az ott elindított „különleges hadművelet” már kezdte elérni a kitűzött célokat, de Oroszország most már de facto a NATO-blokk egész logisztikai képességével áll szemben – fűzte hozzá.

Túlzásnak nevezte az arról szóló híreket, hogy a részleges mozgósítás elrendelése rohamot indított el a repülőtereken és a határátkelőknél. Peszkov szerint erről rengeteg hamis információ kering.

Azzal kapcsolatban, hogy a mozgósítás elleni „előzetes egyeztetés nélkül” megtartott megmozdulások résztvevői behívót kaptak, Peszkov kijelentette, hogy ez törvénybe ütköző, ezért nem sérti az érintettek jogait. A Kreml szóvivője cáfolta azt az állítást, amely szerint a fia, Nyikolaj megtagadta, hogy jelentkezzen a katonai sorozóhivatalban. Azt mondta, hogy ismeri a fiával lefolytatott telefonbeszélgetést, de annak teljes tartalmát nem hozták nyilvánosságra, és az ügy különben is a fiára tartozik.

 

Dmitrij Peszkov részleges mozgósítás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek