Közélet

Egymillió orosz indulhat Ukrajnába

Az orosz rendelet állítólagos hetedik paragrafusa, amelyet Putyin írt alá, lehetővé teszi, hogy az orosz védelmi minisztérium egymillió orosz állampolgárt hívjon be.

Szerdai televíziós beszédében Vlagyimir Putyin bejelentette a hadsereg részleges mozgósítását, ami azt jelenti, hogy a katonai szolgálat csak azokra az állampolgárokra vonatkozik, akik 

jelenleg tartalékosok, vagy korábban a hadseregben szolgáltak, és van harci tapasztalatuk.

Military exercise "Vostok-2022" begins in Russia
Fotó: Russian Defence Ministry 

Nem sokkal az orosz elnök bejelentése után az ország védelmi miniszte, Szergej Sojgu közölte, hogy 

300 ezer oroszt hívnak be a mozgósítás részeként, ami a „korábbi katonai tapasztalattal rendelkezőkre” vonatkozik.

„Ezek nem olyan emberek, akik soha nem láttak vagy hallottak semmit a hadseregről” – mondta, hozzátéve, hogy a diákok továbbra is folytathatják az iskolai tanulmányaikat. 

A Novaja Gazeta, a száműzetésben működő független orosz lap azonban Putyin kormányának egy meg nem nevezett tisztviselőjét idézte, aki azt mondta, hogy 

a valódi terv egymillió ember behívása. 

A The Guardian szemléje szerint a névtelen forrás azt mondta, hogy a rendelet titkos hetedik paragrafusa, amelyet Putyin szerdán írt alá, lehetővé teszi, hogy az orosz védelmi minisztérium akár egymillió orosz állampolgárt hívjon be. A forrás azt mondta, hogy a számot többször javították, végül egymillióval számoltak. 

Százával tartóztatták le a tüntetőket Oroszországban

Oroszországban a mozgósítás ellen tüntettek, több mint 1300 embert tartóztattak le. A sorozás elől pánikszerűen kezdtek el külföldre menekülni az oroszok.

Korábban a VG megírta, hogy az azerbajdzsáni, a kazahsztáni, az üzbegisztáni és a kirgizisztáni járatok is eltűntek a jegyfoglalási honlapokról. Oroszországban közben egyre inkább terjed az a híresztelés, hogy hamarosan lezárhatják a határokat is, és megtilthatják az állami közlekedési vállalatoknak, hogy a 18 és 65 év közötti férfiaknak jegyet adjanak el. A Telegram-csatornákon is találhatók már olyan beszámolók, amelyek szerint a határátkelőkről visszafordították a férfiakat, ám ezt egyelőre senki sem erősítette meg. 

 

orosz-ukrán háború orosz hadsereg
Kapcsolódó cikkek