Közélet

Hamarosan bejelentheti a megszállt területek annektálását Putyin

Oroszország a nemzetközi tiltakozások ellenére pénteken magához csatolhat négy orosz megyét.

Miután a várakozásoknak megfelelően a házról házra járó fegyveresek által lebonyolított népszavazásokon az Oroszországhoz történő csatlakozást „választották” a megszállt területek lakói, pénteken várhatóan nagy ünnepség keretében csatolják ezeket a térségeket Oroszországhoz, amit Vlagyimir Putyin beszéde is kísérni fog.

Russian President Vladimir Putin chairs a Security Council meeting via a video link in Moscow on September 29, 2022.
Fotó: Gavriil Grigorov / AFP

A népszavazások lebonyolítását és azok orosz elismerését az sem zavarta meg, hogy mind a négy kérdéses tartományban dúlnak a harcok, és Moszkva ezek közül egyet sem ellenőriz maradéktalanul. Ennek ellenére a péntekre virradó éjjelen Putyin elismerte Herszon és Zaporizzsja megyék függetlenségét, míg a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság függetlenségét már a háború kezdetén elismerték az oroszok – rajtuk kívül mindössze Észak-Korea és Szíria döntött hasonlóképpen.

A választási sikereket ráadásul harctériek nem igazán követik, a luhanszki Liman városánál az orosz csapatok bekerítésének veszélye is fennáll. A négy megye annektálásáról szóló ünnepségre a moszkvai Vörös téren fog sor kerülni, ahol már készül a színpad, és koncertek is szórakoztatják majd az orosz állam terjeszkedését ünneplőket. 

A most elcsatolni szándékolt területek nagysága nagyjából Magyarországéval egyezik meg.

A ceremónia a nagyközönségnek szóló koncert mellett a Kreml Szent György csarnokában zajlik majd, ahol Putyin beszédet mond, és találkozik a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja tartomány oroszok által kinevezett vezetőivel – írja a Reuters. Az orosz állami tévé műsora alapján az ünnepség helyi idő szerint délután 3-kor (magyar idő szerint délután 2-kor) kezdődik.

A második világháború óta Európában a legnagyobb hódításnak számító orosz lépéseket 

a népszavazásokhoz hasonlóan a világ országai nem ismerik el, és az is kérdéses, hogy azok formális annektálását követően Moszkva valóban hajlandó lesz-e atomfegyvert alkalmazni a védelmük érdekében. Márpedig erre szükségük lehet, hiszen a mozgósítás hírére nemigen lehetett tapasztalni a harci vágy kitörését Oroszországban.

A pénteki ünnepség várhatóan a Krím-félsziget nyolc évvel korábbi orosz elfoglalásáról szóló rendezvényt idézi majd, ám csütörtökön Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő azt nem árulta el, hogy Putyin ismét megjelenik-e a koncerten is.

 

annektálás orosz-ukrán háború Vlagyimir Putyin Herszon Zaporizzsja Donbasz
Kapcsolódó cikkek