Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

ZAPORIZHZHIA, UKRAINE - SEPTEMBER 27, 2022 - A man pushes a stroller past the 2.5-tonne monument to the bulletproof vest in central Zaporizhzhia, southeastern Ukraine.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS.
Fotó: Dmytro Smolienko / AFP

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát.

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.

Mind a négy megszállt ukrán régió megszavazta az Oroszországhoz való csatlakozást

Vlagyimir Putyin várhatóan pár napon belül szólal fel országa parlamentjében a népszavazásokról.