Az első néhány száz határvadász kiképzése szeptember folyamán befejeződik, ők szeptember végén már megkezdhetik a munkát a magyar–szerb határon

– hangsúlyozta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az Újvidéki Rádió Hangadó szerda című műsorában szerdán.

Budapest, 2022. július 6.
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a fokozódó migrációs nyomásról tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 6-án.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Elmondta, hogy jelentősen nő az illegális bevándorlók száma, az idén körülbelül 162 ezer határsértőt fogtak el, miközben tavaly egész évben csupán 121 ezret. Hozzátette, hogy a magyar hatóságok 1200 embercsempészt is elfogtak, ami kétszerese a tavaly ugyanebben az időszakban elfogott csempészek számának.

Látható, hogy a szervezett bűnözéshez tartozó embercsempészbandák nagy aktivitást tanúsítanak a magyar határ térségében

– mondta Bakondi. Kiemelte, hogy tapasztalataik szerint az embercsempészcsoportok kifigyelik a magyar határvédelmi rendszert, és igyekeznek különféle megtévesztő akciókat végrehajtani. Megdobálják, provokálják a járőröket egy helyen, és arra számítanak, hogy a rendőri és katonai csapatokat oda vezénylik, ezután más helyszíneken nagy csoportokat próbálnak átjuttatni.

Rengetegen jelentkeznek határvadásznak

Több mint ötszázan már aláírták a szerződést és megkezdték a képzést, de továbbra is lehet jelentkezni határvadásznak.

A fegyverhasználattal kapcsolatban Bakondi György felhívta a figyelmet, hogy az illegális bevándorlók Szabadkánál már használtak fegyvereket, de a határtérségben is láttak fegyvereket náluk, ott azonban a levegőbe lőttek. A tapasztalatok alapján az látszik, hogy a migránsbandák és az embercsempészcsoportok kerülik, hogy fegyveres összetűzésbe keveredjenek a rendvédelmi szervekkel, de dobálással, létrás támadással már többször találkoztak a határvédők. Hozzátette: 

ha a határon szolgálatot teljesítő rendőröket fegyveres támadás éri, akkor a magyar járőrök is jogosultak a fegyverhasználatra.

Szeged, 2022. augusztus 30.
Határvadászok oktatása a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ rendőrképző akadémiáján a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban 2022. augusztus 30-án.
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A belbiztonsági főtanácsadó arra is rámutatott, hogy változott az illegális bevándorlók állampolgársági összetétele. Korábban főleg szírek és irakiak érkeztek, ma már a szírek mellett a legnagyobb számban afgánok, indiaiak, pakisztániak, nepáliak, marokkóiak, tunéziaiak és palesztinok érkeznek, és a tengeri átkelés helyett is inkább a balkáni útvonalat választják.

A következő időszakban várhatóan a csoportok egyre agresszívebben lépnek majd fel,

mert az őszi, hűvösebb, esősebb időszak lehetetlenné teszi majd a szabadban alvást és tartózkodást, és a határ szerb oldalán is lebontják az elhagyatott épületeket, hogy ott se tudjanak bujkálni a migránsok.

A migránsokat számos téves információval látják el, így ők még mindig azt hiszik, hogy ha eljutnak Németországba, Ausztriába vagy Svédországba, ott azonnal kapnak lakást és magas jövedelmet

– mondta Bakondi György. A helyzetet tovább súlyosbítja azoknak a csoportoknak az érkezése, akik Afrikából az éhezés elől menekülnek.

20220803 Ásotthalom  

Határt védő magyar és cseh rendőrök munkája a migrációs nyomás alatt. Migránsok folyamatos a feltartóztatása és szállítása a mindennapi munka része.

Képen: Elfogás két külterületi szakaszon.
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

A miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója közölte: a magyar–szerb határon egyrészt pótolják a kerítést, hiszen egy korábban mocsaras szakaszon nem tudták felhúzni a műszaki határzárat, a mostani szárazság ezt lehetővé teszi. Emellett megerősítik a kerítést, hogy ne lehessen átvágni, a vasbetonszerelésnél használt elemeket építenek bele, harmadrészt pedig a kerítés tetejére egy úgynevezett nyakat szerelnek, amelyet szögesdróttal erősítenek meg, ezáltal a létrával történő átjutás válik lehetetlenné.

Háromszázezer forint lesz a határvadászok alapilletménye

A határvadász havonta 300 ezer forint alapilletményre jogosult. A szerződésben rendelkezni kell a szükséges az alapilletményről, továbbá rögzíteni kell a pótlékokra vonatkozó szabályozást. A határvadász a sikeres határvadászvizsga letételéig tartó időszakban kizárólag alapilletményre jogosult.

Bakondi György emlékeztetett arra, hogy korábban a migránsok a kerítést igyekeztek átvágni, majd alagutakat ástak az akadályrendszer alatt, most pedig létrákkal igyekeznek átmászni a kerítésen. Mindezek mellett alumíniumlétrákkal többször is megpróbálták megrongálni a helyszínre érkező járőrök járműveit.

Rámutatott arra is, hogy 2015 óta világosan látszik, hogy ha nagy nyomás alá kerül egy határszakasz, vagyis „tömegek próbálnak jogellenesen, személyi adataikat eltitkolva átjutni az országon, a határon, és bejutni az területére”, akkor ezt csak műszaki akadályrendszerrel lehet megállítani. Emellett élő erővel kell biztosítani a kerítést, ezért magyar rendőri és katonai erők vannak a határtérségben.

Van egy jogszabály, amely biztosítja, hogy a hatóságok fellépése hatékony legyen

– húzta alá.