BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hivatalosan is beiktatták III. Károly brit királyt

Az új uralkodó elődje halálának pillanatában egyből király lett, azonban csak szombaton iktatják be.

Csütörtökön, 96 éves korában, csaknem 71 évnyi uralkodás után elhunyt II. Erzsébet brit királynő. Az új uralkodó fia, a 73 éves III. Károly lett. Bár elődje halálakor egyből, automatikusan ő lett a monarchia ura, a hivatalos beiktatási ceremóniára szombat délelőtt került sor. A koronázási ünnepség időpontja még nem ismert.

Fotó: Jonathan Brady / AFP

Az új király beiktatási ceremóniája magyar idő szerint délelőtt 11 órakor kezdődött Londonban, a Szent Jakab-palotában.

Az uralkodó beiktatásán az Egyesült Királyság szinte minden fontos pozíciót betöltő személye részt vett. A ceremónián szerepe volt az aktuális miniszterelnöknek, Liz Trussnak (aki az utolsó olyan kormányfő, akit formálisan II. Erzsébet nevezett ki), valamint a trónörökösnek, III. Károly fiának, Vilmos hercegnek is.

A közönség soraiban a korábbi brit miniszterelnökök is felfedezhetők voltak, így Gordon Brown, David Cameron, Theresa May és Boris Johnson is az első sorból követte a beiktatást.

Az esemény része volt, hogy az uralkodó Károly hivatalosan is bejelentette elődje halálhírét.

A beiktatási dokumentumot az új uralkodón kívül örököse, a kormányfő és szinte minden fontos méltóság szignózta.

Fotó: Jonathan Brady / AFP

Ezt követően III. Károly letette az esküt

az Egyesült Királyság országainak és a nemzetközösség országainak uralkodójaként.

Erzsébet királynő után Károlyon múlik, széthullik-e a hatalmas Nemzetközösség

A hamarosan királlyá váló Károly herceg aktív szerepet vállalt környezetvédelmi programokban, ez lehet a Nemzetközösség új összetartó ereje. A Brexit után azonban nem sikerült szorosabb gazdasági kapcsolatokat kiépíteni a volt gyarmatokkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.