Közélet

Lekapcsolták a zaporizzsjai erőművet

Tovább folytatódik az adok-kapok Zaporizzsja környékén, már csak egy reaktor működik a hatból. A nukleáris létesítményt egyelőre nem sikerült az inspektoroknak sem meglátogatnia.

Lekapcsolták az egyiket a zaporizzsjai atomerőmű még működő két reaktorából az orosz ágyúzás miatt – közölte csütörtökön az erőművet üzemeltető Energoatom. A Telegram alkalmazáson közzétett üzenet szerint az orosz mozsárágyúk tüze miatt kellett az ötös reaktorblokkot leállítani.

már csak egy reaktor működik a Zaporizsja atomerőműből This handout satellite image courtesy of Maxar Technologies released on August 29, 2022, shows the Zaporizhzhia nuclear power plant in Enerhodar, the plant and the surrounding area shows recent damage to the roof of a building adjacent to several of the nuclear reactors. - The Zaporizhzhia plant -- Europe's largest atomic facility -- has been occupied by Russian troops since the start of the war. (Photo by Handout / Maxar Technologies / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Satellite image ©2022 Maxar Technologies" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: HANDOUT

Az Energoatom közleménye szerint a hatos reaktorblokk továbbra is üzemel és szolgáltat áramot Ukrajna számára, de az erőmű áramigényét is biztosítja. Ugyanakkor a vezetékek sérülése miatt kiegészítő generátorokat is üzembe kellett állítani a már korábban leállított kettes reaktor áramellátásnak biztosítására – írja a Reuters

A kiégett nukleáris fűtőelemek hűtése ugyanis akár évekig is szükséges lehet az áramtermelés leállítását követően.

Csütörtökön a tervek szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) már Zaporizzsjában tartózkodó küldöttsége látogatást tesz az erőműben, ám egyelőre ezt a környéken dúló harcok megakadályozták. Rafael Grossi, a szervezet helyszínen tartózkodó vezetője korábban azt mondta, hogy tisztában vannak az összecsapásokkal a térségben, de ennek ellenére törekednek a mielőbbi látogatásra.

 

zaporizzsjai erőmű Zaporizzsja atomerőmű orosz-ukrán háború Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek