Közélet

Csapást mértek a zaporizzsjai atomerőmű városára

Az utóbbi napokban felerősödtek a félelmek egy lehetséges nukleáris baleset miatt.

A Zaporizzsja atomerőmű üzemeltetője, az Energoatom közölte, hogy szeptember 1-jén reggel orosz tűz alá került Energodar városa, ahol az atomerőmű is van – idézi a The Guardian

This handout satellite image courtesy of Maxar Technologies released on August 29, 2022, shows the Zaporizhzhia nuclear power plant in Enerhodar, the plant and the surrounding area shows recent damage to the roof of a building adjacent to several of the nuclear reactors. - The Zaporizhzhia plant -- Europe's largest atomic facility -- has been occupied by Russian troops since the start of the war. (Photo by Handout / Maxar Technologies / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Satellite image ©2022 Maxar Technologies"
Fotó: AFP PHOTO / Satellite image ©2022 Maxar Technologies

Orosz K-52-es támadóhelikopterek egy csoportja repült át a város felett, csapást mérve a lakónegyedekre. Az erőmű és az atomreaktorok területének közvetlen közelében aknavetős támadást hajtottak végre.

Energodar polgármestere, Dmitro Orlov közzétett néhány képet, amelyekről azt állította, hogy csütörtök reggel készültek, és amelyeken polgári célpontok elleni támadások látszódnak. 

Szerdán érkezett meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége Zaporizzsjába, hogy megvizsgálják a háború frontvonalában található atomerőmű biztonsági rendszereinek működését. 

Az erőmű állapotát az utóbbi napokban széles körű érdeklődés kísérte, különösen a lehetséges nukleáris baleset miatti félelmek miatt, miután mind a két háborús fél a másikat vádolta annak veszélyeztetésével. A NAÜ küldöttségének látogatását is hosszú ideig tartó tárgyalások előzték meg, és a múlt héten egy rövid időre a létesítményt az ukrán elektromos hálózatról is lekapcsolták.

 

Zaporizzsja atomerőmű orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek