Örményország védelmi minisztériuma pénteken azzal vádolta meg Azerbajdzsán fegyveres erőit, hogy tüzet nyitottak örmény állásokra, megsértve ezzel a tűzszüneti megállapodást – közölte a tárca a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Péntek reggel az azerbajdzsáni fegyveres erők egységei megsértették a tűzszüneti rendszert,

több ponton tüzet nyitottak az örmény–azerbajdzsáni határ keleti részén található örmény állásokra – írták a Facebookon.

Demonstration In Yerevan Against The Azerbayan Attack, A woman shouts and holds a huge flag of Armenia during a demonstration in the streets of Yerevan, Armenia, on September 29, 2020 against the Azerbayan attacks on Nagorno Karabakh. (Photo by Celestino Arce/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: NurPhoto / Getty Images

Örményország arról számolt be, hogy erői viszonozták a tüzet. A támadásnak nincsenek áldozatai katonáik sorában.

A bakui védelmi minisztérium később közleményt adott ki, amely szerint örmény fegyveres alakulatok több ízben különböző kaliberű tűzfegyverekkel lőtték az azerbajdzsáni hadsereg állásait. A tárca hangsúlyozta, hogy az azerbajdzsáni alakulatok megfelelő válaszlépéseket tettek.

A hét elején Baku azzal vádolta Örményországot, hogy aknavetőkkel és gránátokkal támadta erőit.

A két fél közötti harcok a hónap elején robbantak ki ismét. Az összetűzésekben, amelyek a 2020-ban kitört hathetes háború óta a legvéresebbek voltak a két egykori szovjet tagköztársaság között, mintegy kétszáz katona vesztette életét. Örményország szerint Azerbajdzsán megtámadta a területét, és – nem a vitatott hegyi-karabahi térség részét képező – településeket foglalt el Örményország határain belül. Azerbajdzsán azt állította, hogy az örmény fél provokációira válaszolt.

A harcok a nemzetközileg Azerbajdzsán részeként elismert, de 2020-ig nagyrészt a többségi örmény lakosság által ellenőrzött Hegyi-Karabah régió miatti ellenségeskedéshez kapcsolódnak.

A hegyi-karabahi enklávé örmény többségű, de a Szovjetunió idején Azerbajdzsánhoz tartozott. Örményország segítségével a helyi örmények a 90-es évek elején véres háborúban Hegyi-Karabah egészét, sőt a környező területeket is ellenőrzésük alá vonták.

Véres háborúba torkollhat az örmény–azeri konfliktus, már közelíti a százat a halottak száma

A hétfő este kirobbant azeri–örmény összecsapásoknak száz halottja van. A hírek szerint 49 örmény és 50 azeri katona esett el. Oroszország kedden tűzszünetre bírta a feleket, de az örmény miniszterelnök szerint Azerbajdzsán még mindig folytatja a harcot egy-két fronton. A nemzetközi közösség tűzszünetet és béketárgyalásokat követel a felektől.

A konfliktus 2020. szeptember 27-én lángolt fel újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított az örmények ellenőrizte enklávé és a környező területek visszafoglalására. Hadműveletei döntően sikerrel jártak. Jóllehet a felek 2020. november 9-én orosz közvetítéssel fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben továbbra is rendszeresek az összetűzések.

Oroszország Örményország katonai szövetségese,

bár baráti kapcsolatokat igyekszik fenntartani Azerbajdzsánnal, és ellenállt Jereván felhívásának, hogy kölcsönös önvédelmi záradékot léptessenek életbe. Bakut katonailag, pénzügyileg és politikailag Törökország támogatja.

Blinken közvetítésével tárgyalt Örményország és Azerbajdzsán

Azerbajdzsán kihasználta, hogy Oroszország hadereje Ukrajnában van lekötve, így a két évvel ezelőtti tűzszünetet összehozó Moszkva helyett most az Egyesült Államok próbálja meg tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket.