Az amerikai pénzügyminisztérium az internettel kapcsolatos szankciók enyhítéséről szóló iránymutatást tett közzé, amelynek keretében a közösségi média, a videókonferencia, az online tanulás és játékszolgáltatások is engedélyezettek lesznek az országban.

Odesa receives Starlink systems, SpaceX Starlink internet terminal installed in Odesa, southern Ukraine, on March 15, 2022. (Photo by Nina Lyashonok/Ukrinform/NurPhoto via Getty Images)
Starlink-terminál. Fotó: NurPhoto / Getty Images

A lépésre azt követően került sor, hogy az országot tiltakozások rázták meg, miután az erkölcsrendészet által őrizetbe vett 22 éves Mahsa Amini életét vesztette fogsága alatt. 

A fiatal lányt azért tartóztatták le, mert nem tartotta be a nők számára a hidzsáb viselését kötelezővé nyilvánító öltözködési szabályokat.

Az ország egyre több városára kiterjedő tüntetések során a karhatalom és a demonstrálók összecsapásaira is sor került, ami több halálos áldozatot is követelt. Az iszlám köztársaság szélsőségesen vallásos urai az internetelérés korlátozásával igyekeznek megnehezíteni a tüntetők dolgát. A pénzügyminisztérium lépését megelőzően felmerült a kérdés, hogy lehetséges-e a SpaceX Starlink szolgáltatását üzemeltetni az országban. A tárca közleménye szerint a hasonló műholdas szolgáltatókra nem vonatkozik a tilalom.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter közleményében arról beszélt, szeretnék biztosítani, hogy az irániakat ne tarthassák izolálva és sötétségben, míg a mostani döntést konkrét lépésként értékelte, amely nagymértékben segíti a demonstrálókat – írja a Bloomberg.

A pénzügyminisztérium útmutatása a közösségi média, videókonferencia és felhőalapú szolgáltatások engedélyezése mellett 

eltörli azt a feltételt is, hogy ezeket személyes kommunikációra kell használni. Ennek bizonyítása korábban sok fejfájást okozott a résztvevőknek. 

Az online térképek, fordítószoftverek és felhasználóazonosító szolgáltatások korlátozásai szintén enyhülnek, miközben igyekeznek támogatni a megfigyelés és cenzúra elleni alkalmazások helyi fejlesztését is.