Közélet

Meloni támogatásáról biztosította Zelenszkijt

Az új olasz miniszterelnök elődjéhez hasonlóan támogatja a szabadságáért küzdő ukrán népet. A koalíciós partnerei azonban Moszkvához állnak közelebb.

A vasárnapi olasz választások győztese és Olaszország várható következő miniszterelnöke, Giorgia Meloni teljes támogatásáról biztosította Ukrajnát a Twitteren, válaszolva Volodimir Zelenszkij gratulációt kifejező üzenetére.

Giorgia Meloni is seen during a press conference
Fotó: SOPA Images

Az ukrán elnök kedd esti, olasz nyelvű bejegyzésében reményét fejezte ki, hogy az új kormány és Kijev együttműködése gyümölcsöző lesz, amire angolul válaszolva Meloni elmondta, hogy 

számíthat hűséges támogatásukra az ukrán nép szabadságharca során.

Meloni azon kevés olasz politikus közé tartozik, aki teljes szívvel támogatta a távozó miniszterelnök, Mario Draghi azon döntését, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának, annak ellenére, hogy ellenzékben volt.

Szövetségesei és várható koalíciós partnerei, a Liga és a Forza Italia, amelyek Draghi kormányának is részei voltak, ezzel szemben jóval kevésbé voltak támogatók a kérdésben, aláhúzva jó kapcsolataikat Vlagyimir Putyinnal. 

Silvio Berlusconi a múlt héten egészen odáig ment, hogy elmondta, Putyint mások kényszerítették az Ukrajnával szembeni invázióra, 

és csupán megfelelő embereket szeretett volna Kijevben hatalomra juttatni – írja a Reuters.

 

Giorgia Meloni orosz-ukrán háború Olaszország Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek