Közélet

NATO: nem legitim az elfoglalt ukrán területeken tartott színlelt népszavazás

A NATO a lehető leghatározottabban elítéli a luhanszki, a donyecki és a herszoni régiókban az Oroszországhoz való csatlakozásról kezdett népszavazásokat.

A és tagállamai nem ismerik el és soha nem is fogják elismerni a Krím-félsziget annektálását, az orosz erők által elfoglalt ukrán területeken pénteken kezdődő színlelt népszavazásnak nincs legitimitása, és sérti az ENSZ Alapokmányát – jelentette ki az észak-atlanti katonai szervezet pénteken. 

A NATO közleményében aláhúzta, hogy 

a luhanszki, a donyecki és a herszoni területek Ukrajna részét képezik, és a NATO-szövetségesek nem fogják elismerni jogtalan és törvénytelen annektálásukat.

Területszerzés fenyegetésből vagy erőszak alkalmazása által nem tekinthető jogszerűnek  – fogalmaztak. Oroszország döntései, beleértve a részleges katonai mozgósítást is, az Ukrajna elleni orosz háború elmérgesítését jelentik – jelentették ki, majd aláhúzták, hogy a NATO elutasítja Oroszország felelőtlen nukleáris retorikáját. 

Moszkvának azonnal le kell állítania a háborút, és ki kell vonulnia Ukrajnából

–  húzták alá.

A katonai szövetség kijelentette továbbá, hogy rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét nemzetközileg elismert határain belül, és elismeri Ukrajnának az önvédelemhez való jogát.

Közölték továbbá, a NATO-szövetségesek továbbra is készek politikai és gyakorlati támogatást nyújtani az Oroszország agressziójával szemben honvédő háborúba kényszerült Ukrajnának. Szeptember 23. és 27. között népszavazást tartanak a kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságokban”, valamint Herszon és Zaporizzsja megye orosz megszállás alatt álló részein az Oroszországhoz csatlakozásról.

Négy ukrán terület sorsa dőlhet el órákon belül

Oroszország 2014-ben csatolta el a Krímet Ukrajnától, a Kijevben végbement, erőszakkal kísért politikai fordulat nyomán – szintén az ott megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva. Ennek legitimitását a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismerte el – hivatalosan még Fehéroroszország sem –, és a nyugati világ elítélte az annexiót.

 

színlelt népszavazás orosz-ukrán háború NATO
Kapcsolódó cikkek