A jövő hétfőn az Országgyűlés elé kerülő, az Európai Bizottságnak tett ígéretekről szóló törvényjavaslatokról adott interjút az ATV-ben Navracsics Tibor, aki szerint ezek a javaslatok azt az üzenetet küldhetik a bizottság felé, hogy nemcsak a vállalásai komolyak a kormánynak, hanem a végrehajtásra vonatkozó szándék is.

20220810 CsabrendekA Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központja és Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségpart elnevezésű egészségügyi szűrő-, és felvilágosító programsorozata Csabrendekre látogatott.
Fotó: Pesthy Márton / Veszprém Megyei Napló

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, hogy utoljára Elisa Ferreira uniós biztossal tárgyalt az uniós forrásokról, mintegy két hete egy prágai informális találkozón. A politikus szerint ekkor arra jutottak, hogy a szakértői tárgyalások is jó ütemben haladnak, míg kérdésre elmondta, hogy a megállapodás azért nem született még meg, mert még nem járt le a bizottsági válaszadásra megszabott határidő.

A szeptember 22-i határidőt követően azonban lehetőség nyílhat a továbblépésre, és 

a tárgyalások jól állnak ahhoz, hogy még az év végéig megszülethessenek a megállapodások.

Navracsics szerint a megállapodáshoz vezető út következő állomása a hétfőn az Országgyűlés elé kerülő javaslatok elfogadása lehet, míg az uniós levél részletei azért nem szivárogtak ki, mert megállapodtak arról, hogy a tárgyalás eredményessége érdekében megpróbálják elkerülni a politikai háttérzajt, amely eltérítené a feleket.

A korrupcióellenes hatóság függetlenségének a zálogát a nyílt pályázaton megválasztott vezetők fogják biztosítani, sőt a pályázatot értékelő panel tagjai is nemzetközileg is ismert és elismert független személyek lesznek. Róluk Brüsszellel is egyeztetnek majd. A közbeszerzéseket ért kritikák sokasága miatt Navracsics szerint Magyarországnak is érdeke, hogy egy közbizalmat élvező intézmény jöjjön létre.

Arra a felvetésre, hogy vannak Magyarországon olyan pályázatok, amelyeknél egyszerűen nem lehet megoldani, hogy ne egyszereplős legyen a közbeszerzés, a miniszter szerint meg kell nézni, hogy hogyan lehet bevonni másokat is ilyen esetben. A magyar piac kis méretéből adódó koncentrációt uniós cégek bevonásával lehetne orvosolni.

Az uniós források vártnál drasztikusabb befagyasztásáról szóló híresztelések kapcsán pedig elmondta, hogy hasonló döntésről nem hivatalos úton sem értesült. A politikus arra is ígéretet tett, hogy 

a kormány november végéig–decemberig el fogja végezni, amit megígért, azért, hogy elkerüljék azt a vitát, amely a bizottság és Lengyelország között van

Ez a két fél között megrendült bizalmat is erősítheti.

A helyreállítási alap kapcsán ugyanakkor még nem született döntés arról, hogy a benne szereplő lehetőségével kíván-e élni a kormány, egyelőre a támogatási részt kívánják véglegesíteni. A Nemzeti újjáépítési terv formájáról a tárcavezető szerint folynak a tárgyalások, ugyanis ezt az EB áldásával kívánják benyújtani, a hitellel kapcsolatos kérdések csak ezt követően kerülnek napirendre.

Az Európai Parlamentben a magyar jogállamiság helyzetét firtató vitán Navracsics szerint azért nem vettek részt a kormány tagjai, mert nem hívták meg őket.

Elkerülheti Magyarország az uniós forrásvesztést, az ősz végére lehet megállapodás

Október–november tájékán létrejöhet a megállapodás az Európai Bizottsággal – mondta a VG-nek Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke, aki szerint idén már nem látunk pénzt a helyreállítási alapból, de ez nem feltétlenül probléma. A lényeg, hogy a garanciális szabályok megszülessenek.