Közélet

Nem mozgatja meg a népszavazás a szakadárokat, pedig van, akit fegyveresek vittek voksolni

A részvétel rendkívül alacsony volt a szavazások első napján az elfoglalt régiókban, de az oroszok így is elégedettek.

Szigorúan ellenőrzött szavazólapok, erős katonai jelenlét és kényszerített voksolás. Ezekről számoltak be az ukrán és a nyugati hírügynökségeknek azok a helyiek, akik leadták a szavazatukat pénteken, az Oroszország által megszállt ukrán területeken kiírt elszakadási népszavazásra. Mint ismert: Ukrajna több régiójában is referendumot tartanak arról, hogy csatlakozzanak-e Oroszországhoz. A népszavazás eredményét már előre semmisnek tekinti Ukrajna és a Nyugat is. 

Fotó: AFP

Bár az orosz jelentések szerint eredetileg óriási volt az érdeklődés a szavazás iránt, az első nap adatai ezt nem támasztják alá. A TASZSZ és az Interfax hírügynökség jelentései szerint Donyeck régióban a voksolásra jogosultak mindössze 23,6 százaléka járult az urnákhoz, míg ugyanez az arány Zaporizzsjában 20,5, Herszonban pedig mindössze 15 százalék volt. Ennek ellenére Moszkva elégedett. 

 

A mi szemünkben ez elegendő mennyiség volt az első szavazási napra 

 

– mondta Marina Zaharova, a herszoni választási bizottság orosz megbízott vezetője. 

A számok kifejezetten alacsonynak tekinthetők, ha igaz az ukránok és a helyiek beszámolója, amely szerint sokakat fegyverrel kényszerítettek ki az otthonaikból, hogy menjenek szavazni. Szerhij Hajdaj, Luhanszk régió ukrán kormányzója szerint Sztarobelszk városában és Bilovods'kban is így tettek, utóbbiban egy gyárban közölték a munkásokkal, hogy amennyiben nem járulnak az urnákhoz, akkor ki vannak rúgva – írja a Guardian

A BBC szerint Enerhodar városában a katonák szóban kérdezték meg a szavazókat arról, hogy mire voksolnak, majd ők maguk töltötték ki a szavazólapot. 

Herszon régió déli részén pedig a fülkékben is fegyveres őrök álltak.

 Ezekről ugyanakkor hivatalos képi bizonyítékok nem születtek. 

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az erős katonai jelenlétre biztonsági okok miatt van szükség. A szavazás szeptember 27-ig tart, és egyelőre nem tudni, mennyien járulhatnak az urnákhoz, de a BBC-nek nyilatkozó szakértők szerint „valamilyen módon biztosan érvényes lesz a szavazás”. 

 

 

 

Donyecki Népköztársaság elszakadás orosz-ukrán háború Népszavazás Luhanszki Népköztársaság
Kapcsolódó cikkek