Közélet

Von der Leyen: nagy ára van Ukrajna támogatásának, de a szabadság megfizethetetlen

Az Európai Bizottság elnöke el tudja képzelni, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságon indul majd eljárás Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

Ukrajna támogatása sokba kerül, de a szabadság megfizethetetlen – jelentette ki csütörtökön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Kijevben a szárnyaló energiaárak és közepette. A Reuters globális hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy az Oroszország elleni uniós szankcióknak mélyreható és látható hatásuk van. A kibontakozó energia- és megélhetési válság Ukrajna támogatására gyakorolt hatását firtató kérdésre Von der Leyen azzal felelt, hogy nagy ára van Ukrajna támogatásának, de a szabadságunk, a nemzetközi békerend és a demokrácia megfizethetetlen. 

Meeting of Volodymyr Zelenskyy and Ursula von der Leyen in Kyiv
Fotó: NurPhoto via AFP

Csütörtök este a német Bild TV kereskedelmi televíziónak adott interjújában pedig arról beszélt, el tudja képzelni, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) indul majd eljárás Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. „Lehetségesnek tartom” – mondta. A bizottsági elnök egyben felkérte az európai államokat, hogy nyugati harckocsikat is szállítsanak Ukrajnának.

Ha azt mondják, harckocsik kellenek nekik, akkor ezt komolyan kell vennünk, és ezt kell nekik szállítanunk. Az ukránok bebizonyították, hogy a megfelelő katonai eszközök birtokában meg tudják védeni magukat

– mondta.

Úgy fogalmazott, hogy kétségkívül a legsúlyosabb háborús bűncselekményeket követték el Ukrajnában. „Ezért támogatjuk a bizonyítékok gyűjtését, hogy lehetővé váljanak az eljárások a Nemzetközi Büntetőbíróságon. Ezen bűncselekmények megtorlása képezi az alapját a közös nemzetközi jogrendünknek. És végtére is Putyin felelős ezekért” – hangoztatta von der Leyen.

Fontos számomra, hogy Putyin elveszítse ezt a háborút, és felelősségre vonják tetteiért 

– jelentette ki Von der Leyen. Az uniós szankciókról szólva hozzáfűzte: „Mindent megteszünk, hogy Putyin megfizessen mindazért, amit tesz, és a hadikasszája lassan, de biztosan elapadjon.”

 

Európai Bizottság orosz-ukrán háború Von der Leyen
Kapcsolódó cikkek