Atomfegyverek ukrajnai bevetését érintő orosz fenyegetések következtében nem zárható ki egy nukleáris konfliktus kirobbanása sem – vélekedett Milos Zeman szerdán Prágában.

Polish Politics And More (archives 2016-2022) Milos Zeman in Warsaw, Poland on May 10, 2018 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto) (Photo by Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Mateusz Wlodarczyk / AFP

A cseh államfő délelőtt fogadta Tamím bin Hamad ász-Száni sejket, katari emírt, ezt követően beszélt a sajtó képviselőivel, és kijelentette, hogy

egy ilyen esetben a diplomáciai válasz mellett katonai választ is kellene adni Oroszországnak,

és nem csak az európai államok részéről.

Még a válasz előtt teljesen világos figyelmeztetést kellene küldeni, hogy ha az Oroszországi Föderáció atomfegyvereket fog használni Ukrajna területén, a válasz nemcsak diplomáciai, hanem katonai is lesz, annak minden következményével

– jelentette ki Zeman a sajtótájékoztatón.

Vlagyimir Putyin orosz államfő szeptember végén a részleges mozgósítás bejelentésekor beszélt atomfegyverek esetleges bevetéséről Ukrajnában. Putyin nukleáris zsarolással vádolta a Nyugatot, és kijelentette, hogy Moszkva erre határozott válasz adna.

A katari emír hivatalos látogatásra érkezett Prágába.

Tárgyalásai a vezető cseh politikusokkal elsősorban a cseh–katari gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok megerősítésnek lehetőségeire irányulnak.

Az emírség beruházásokat tervez Csehországban, míg Prága kőolajat és földgázt szeretne behozni az arab országból.

Több ezer taktikai atombombája van Putyinnak, de túl nagy járulékos veszteséget hozna a bevetésük

A világ vezetői Vlagyimir Putyin múlt heti beszéde után egyetlen dolgot mérlegelnek: az orosz elnök valóban beválthatja-e fenyegetéseit, és bevetheti-e az atomfegyvereit. Hirosima és Nagaszaki tragédiája óta a nukleáris hadviselés eszközei rengeteget fejlődtek. Ma már léteznek olyan taktikai atomfegyverek, amelyek kisebb pusztítást okoznak, és elég egyetlen ember, hogy bevesse őket. Ezek az eszközök pontosan azért veszélyesek, mert túlságosan könnyű használni őket.