Közélet

A Kercsi-hídnál történt robbanás csak a „kezdet” – közölte Zelenszkij tanácsadója

Mindent, ami illegális, meg kell semmisíteni, mindent, amit elloptak, vissza kell juttatni Ukrajnának – jelentette ki Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a krími Kercsi-hídnál történt szombat reggeli robbanást kommentálva azt mondta, hogy ez még csak „a kezdet” – ezzel lényegében az ukránok tetteként vállalva a cselekményt. „A Krím, a híd a kezdet. Mindent, ami illegális, meg kell semmisíteni, mindent, amit elloptak, vissza kell juttatni Ukrajnának, mindent, amit Oroszország megszállt, vissza kell venni” – írta a Twitteren az elnöki tanácsadó.

 

Volodimir Zelenszkij tanácsadója ezzel nem állította közvetlenül, hogy a hídra mért csapást ukránok követték volna el, de ismert, hogy a híd Kijev régi célpontja, miután az ukrán vezetés már többször is hangsúlyozta, hogy illegálisnak tartja a híd felépítését. 

Ukrajna június közepén utalt arra, hogy megtámadja az oroszok által épített hidat, az ukrán hírszerzés pedig közzétett egy 300 oldalas dokumentumot, amely részletezi az építkezés műszaki adatait.

A dokumentumot egy nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy Dmitro Marcsenko ukrán tábornok azt mondta, a híd lesz az „első számú célpont”, ha Kijev megszerezné a szükséges fegyvereket.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov júniusban kijelentette, hogy minden óvintézkedést megtettek a Krím biztonsága érdekében. Moszkva azzal fenyegetőzött, hogy bombázza Kijevet, ha ezt az építményt megtámadják. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Marcsenko ukrán tábornok fenyegetése ellentmond Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyugati partnereknek tett ígéreteinek, miszerint nem használnak nagy hatótávolságú fegyvereket orosz terület megtámadására. Úgy tűnik, nem is használtak, egy frissen kikerült videón jól lászik, hogy egy kamion robban fel a hídon, ami miatt a vasúti sínen lévő üzemanyag-szállító vonat tartálykocsijai kigyulladtak.

Így néz ki most a híd:

 


 

 

 

orosz ukrán háború Kercsi-szoros Krím félsziget
Kapcsolódó cikkek