Kora délután több ezer nemzeti zászlókat lengető, a kormány lemondását és előrehozott választások kiírását követelő demonstráló bénította meg a járműforgalmat az Egyetem téren, majd átvonult a kormányszékház előtti Victoriei térre.

1353889266 A man an a woman look up at an nyíl arrow with an intrest rate százalék jel sign on it that represents soaring inflation. infláció kamat tőzsde részvény
Fotó: DNY59 / Getty Images


A tüntetők 

a gáz és az áram csődbe visz, illetve a nép pártján álló, nem rablócinkos kormányt akarunk

feliratú táblákat emeltek magasba és a kormány távozását sürgető rigmusokat skandáltak.

A demonstrációra nem építettek szónoki emelvényt, nem hangzottak el politikusi beszédek. George Simion, a tüntetést szervező, nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt elnöke a megmozdulást megelőző felhívásaiban azt állította, hogy nem pártrendezvényről van szó, mivel a megmozduláshoz másik hat, parlamenti képviselet nélküli párt, illetve szakszervezeti és munkáltatói szövetségek képviselői is csatlakoztak. 

A román hírtelevíziók helyszíni beszámolói szerint a tüntetők egy részét buszokkal szállították a fővárosba a környező megyékből.

Simion szerint a tüntetés az egyszerű emberekről szól, akiknek az elszállt energiaárak mellett nincs pénzük átvészelni a telet. A pártvezető azt jósolta, egész október a szegénység és kiszolgáltatottság ellen lázadó emberek tüntetéssorozatával fog telni, akik a kamatok csökkentését, az energiaárak megfékezését követelik. 

Úgy vélte, a kormánynak, de legalábbis „a románokat az úgynevezett árstoppal átverő Virgil Popescu energiaügyi miniszternek távoznia kell, ha nem képes teljesíteni az emberek követelését”.

Az AUR az energiaárak liberalizálását elhibázott döntésnek tartja, hiszen a mesterségesen előidézett energiaválságra csak a hatósági árszabályozás lehet a megoldás.


A tüntetésen nagy a karhatalmi készültség, több száz csendőr kísérte a menetelőket Bukarest belvárosában. Erőszakos megnyilvánulásokról helyi idő szerint délután öt óráig nem érkezett jelentés.