Közélet

Az ukránok kiszámolták a rájuk zúdított bombaeső árát

A legutóbbi összehangolt akcióhoz képest legalább 200 millió dollárral többe kerülhettek a rakéták és a drónok. Vlagyimir Putyin további támadásokra utalt beszédében.

A hétfői támadássorozatban 84 rakétát és 24 robbanószerrel megpakolt drónt lőtt ki Oroszország, amelyek közül az ukrán csapatok 56-ot tudtak megsemmisíteni – közölte az ukrán belügyminisztérium. Az ukrán Forbes számításai szerint az oroszok 400-700 millió dollárnyi rakétával támadták meg Ukrajnát – összehasonlításképpen, a legutóbbi, hasonló nagyságú és összehangolt akcióban 150-200 millió dollárt becsült a szaklap.

Investigators examine a crater and a damaged bus, following a missile strike in Dnipro on October 10, 2022, amid Russia's invasion of Ukraine. - The head of the Ukrainian military said that Russian forces launched at least 75 missiles at Ukraine on Monday morning, with fatal strikes targeting the capital Kyiv, and cities in the south and west. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Szintén a Forbes állítja, hogy az oroszok a háború első két hónapjában 7,5 milliárd dollárnyi rakétát lőttek ki, és Ukrajna a konfliktus kirobbanása óta legalább 16 milliárd dollárnyi orosz felszerelést semmisített meg.

Vlagyimir Putyin szerint a hétfő reggeli kijevi támadássorozat az ukrán „terrortámadásokra” – köztük a Kercsi-szoroson átívelő híd felrobbantására – adott válasz volt. A szombaton felrobbantott Kercsi-híd az orosz csapatok ellátása szempontjából és szimbolikus értelemben is kulcsfontosságú, a Krím félsziget végleges orosz elfoglalását jelképezi, amelyet maga Putyin nyitott meg az átadásakor. Oroszország masszív csapást mért az ukrán katonai vezetési pontokra, ukrán kommunikációs és energetikai létesítményekre – jelentette ki Putyin, aki arra is emlékeztetett, hogy a Török Áramlat gázvezetékrendszer egyik szakaszának felrobbantására is történt már ukrán kísérlet. Kilátásba helyezte, hogy Oroszország kemény választ ad, ha ezek folytatódni fognak.

Az ukrán energiaügyi minisztérium közölte, az ország keddtől leállítja a villamosenergia-exportját az ország energetikai infrastruktúráját ért orosz rakétacsapások miatt, hogy stabilizálja saját energiarendszerét.

Továbbra is rejtély a Kercsi-híd felrobbantásának módja – de tippek azért már vannak

Szétaprózott védelmi rendszer, nem működő biztonsági berendezés, pontos, valószínűleg nyugati tervezés állhatott Putyin kedvenc projektjének felrobbantása mögött.

 

 

 

háború energia támadás ukránok Ukrajna dollár Oroszország oroszok
Kapcsolódó cikkek