Az missziót küld Örményország Azerbajdzsánnal közös határának örmény oldalára azzal a céllal, hogy nyomon kövesse, elemezze és beszámoljon a régióban kialakult helyzetről – döntöttek az uniós tagországok külügyminiszterei hétfői luxembourgi találkozójukon. Az EU Tanácsának közleménye szerint a 40 fővel működő uniós misszió kiküldésének célja az lesz, hogy elősegítse a béke és a biztonság helyreállítását a térségben, növelje a bizalmat a konfliktusrendezési folyamat iránt, valamint segítse a két állam közötti nemzetközi határ kijelölését.

Megint fellángolt a harc az örmények és az azeriek között

Örményország azzal vádolja Azerbajdzsánt, hogy megszegte a tűzszünetet. Baku azt állítja, hogy az örmény provokációkra reagáltak. Az örmény védelmi minisztérium azt közölte, hogy a tüzet viszonozták, illetve egyetlen halálos áldoztuk sincs.

Bejelentették, hogy a gyorsaság érdekében a szakértőket az Európai Unió georgiai megfigyelőmissziójától (EUMM Georgia) rendelik ki. A georgiai megfigyelési kapacitást az intézkedés nem értini. 

A misszió ideiglenes jellegű, és várhatóan nem tart tovább két hónapnál.

Örményország és Azerbajdzsán között a Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én éleződött ki újra.

Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az általuk elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. Noha a felek 2020. november 9-én fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek a konfliktusok.