Közélet

Elon Musk cáfolta, hogy közvetlenül beszélt Vlagyimir Putyinnal Ukrajnáról

A Tesla vezére, Elon Musk cáfolta azokat a híreket, miszerint néhány hete Vlagyimir Putyinnal tárgyalt az orosz-ukrán háború lezárásáról. A milliárdos szerint életében egyszer beszélt az orosz elnökkel, amikor másfél éve az űrrel kapcsolatban tárgyaltak.

cáfolja, hogy az orosz elnökkel beszélt az orosz-ukrán háborúról, mielőtt bemutatta a Twitteren az orosz-ukrán háborút lezáró béketervét – írja a Bloomberg. Ian Bremmer, az Eurasia Group nevű tanácsadó cég vezetője tegnap azt állította, hogy a Tesla vezére közvetlenül Putyinnal tárgyalt néhány hete.

Fotó: Jim Watson/AFP

Bremmer szerint a milliárdos közölte vele az információt.

Az üzletember egy hete mutatta be négy pontból álló béketervét a Twitteren, amit szavazásra is bocsátott. A milliárdos javaslata szerint az ENSZ felügyelete alatt újra meg kellene tartani a népszavazásokat, és amennyiben az Ukrajna melletti szavazatok győznek, Oroszország kivonul. A Krím-félsziget orosz kézen marad, az ukránok biztosítják Krím vízellátását és a negyedik az, hogy Ukrajna semleges marad.

Az ukrán politikusoknak mindenesetre nem tetszett az ötlet. Bremmer erre reagálva közölte, hogy Musk néhány hete megvitatta Putyinnal az elnöknek a háború befejezésével kapcsolatos követelményeit. Ezek a feltételek tükrözték azokat a javaslatokat, amiket a cégvezér október elején kiírt a Twitterre.

Az üzletember ma Twitteren közölte, hogy nem beszélt Putyinnal a háborúról, hozzátéve, hogy a tárgyalás értelmetlen lenne, mivel jelenleg nincs átfedés az orosz és az ukrán követelések között. A milliárdos szerint egyetlen egyszer beszélt az orosz vezetővel: másfél éve az űrrel kapcsolatban tárgyaltak.

Bremmer nem reagált a megkeresésre, az Eurasia Group szóvivője nem volt hajlandó részleteket elárulni.

A frontvonalon áll le Elon Musk műholdas internete

A frontvonalak közelében gyakran válnak használhatatlanná a Starlink eszközei az ukrán katonák beszámolói szerint, ami visszafoghatja az ukrán támadások lendületét, és hátráltathatja az oroszok által megszállt területek felszabadítását.

 

Elon Musk orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek