Az ideiglenes nyári nyitvatartás után építési munkálatok miatt ismét több hónapra lezárják Görögországban a turistalátványosságnak is számító Korinthoszi-csatornát – közölte kedden az üzemeltető cég. 

Fotó: Sierpinski Jacques / Hemis via AFP

Az Adriai- és a Jón-tengert az Égei-tengerrel összekötő vízi folyosón jövő nyárig javítási munkálatok zajlanak. Múlt év januárjában földcsuszamlások miatt zárták be a 6,3 kilométeres csatornát, s a helyreállító munkálatok első részének végeztével idén július elején, az idegenforgalmi szezonban újra engedélyezték a közlekedést a csatornán, amely ma már főleg turisztikai látványosság. 

A mintegy 140 éves vízi folyosó a Peloponnészoszi-félszigetet választja el a szárazföldi Görögországtól, s szinte merőleges falai 85 méter magasra nyúlnak fel. 

A csatorna azonban nemcsak turistalátványosságként funkcionál, hiszen több száz kilométerrel lerövidíti az utat azoknak, akik nem akarják megkerülni az egész félszigetet ahhoz, hogy átjussanak a csatorna két végén lévő tengerek egyikétől a másikig. 

A nagyobb óceánjáró kirándulóhajók azonban kénytelenek a hosszabbik utat megtenni, mivel a csatornán csak a 17 méternél nem szélesebb vízi járművek haladhatnak át.