Hat ember ellen halált okozó gondatlanság miatt emeltek vádat, a malangi rendőrfőnököt kirúgták, kilenc rendőrt felfüggesztettek, 19-cel szemben vizsgálatot indítottak – és valószínűleg nem itt ér véget az Arena–Persebaya indonéz labdarúgó-mérkőzés tragikus története.

Indonéz tragédia
Fotó: STR

A két ősi rivális párharcát a vendégek nyerték meg, az Arena szurkolói pedig dühükben előbb elkezdtek dobálózni, majd a pályára rohantak, hogy számonkérjék a játékosokat a vereségért. A rajongók viselkedése, a rendőrök felkészületlensége és a szervezők által elkövetett súlyos szabálytalanságok miatt cikkünk megjelenéséig

131 elhunytat regisztráltak, köztük 3 és 17 év közötti gyermekeket, de a 320 sérült között is sokan vannak súlyos állapotban.

Már a startvonalnál tetézték a bajt a hazaiak, hiszen

a 38 ezer férőhelyes stadionba 42 ezer belépőt adtak el. Pedig a vendégek nem is kaphattak jegyeket, 2020 óta nem utazhat a két tábor egymás otthonába, mert 2020 februárjában 7 milliárd forintnyi rúpia kárt okoztak a Kanjuruhan Stadionban.

Relatives Grieve After Riot And Stampede At Football Match
Indonéziában gyászolnak.
Fotó: Ulet Ifansasti/ Getty Images

A haláleseteket és a sérüléseket az okozta, hogy a berohanó szurkolókat könnygázzal próbálták megállítani a rendőrök, ami pánikot okozott, egymást taposták halálra, és többen a könnygáztól fulladtak meg. A 14 szektorból befutó tömeg három szektor kijáratán próbált menekülni, méghozzá úgy, hogy az ajtók nem nyíltak ki megfelelően, egyszerre csupán két ember fért ki rajtuk, a több száz kétségbeesett szurkolót pedig senki sem koordinálta, a biztonsági személyzet nem tartózkodott a helyén.

A stadionban és környékén körülbelül kétezer rendőr és katona dolgozott, és az eddigi vizsgálatok szerint tizenegyen használtak könnygázt, amit a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség egyébként szigorúan tilt – az eddig kihallgatottak közül volt, aki azzal védekezett, hogy úgy tudta, csak a meccs közben nem használhatja, utána már igen.

Indonéz sajtóhírek szerint ő volt az egyetlen a tizenegyből, aki legalább félig-meddig ismerte ezt a szabályt.

Az indonéz rendőrfőkapitány azzal védekezett, hogy a könnygázzal éppen azt próbálták megakadályozni, hogy a dühös nézők a pályára szaladjanak. A BBC-nek nyilatkozó rendészeti szakértő viszont a felvételek alapján megállapította, hogy

a rendőrök brutálisan bántak a szurkolókkal, gumibottal ütötték őket, a földön fekvőknek pedig nem segítettek.

Indonézia elnöke, Joko Widodo a bajnokság felfüggesztése mellett elrendelte az összes stadion biztonsági felülvizsgálatát, mert kiderült például, hogy ezt 2020 óta elmulasztották, sőt az Arenának még vészhelyzeti protokollja sincs.