Közélet

Különleges bíróság felállítását szorgalmazzák a balti országok Oroszország elszámoltatására

Különleges törvényszéket állítanának fel a balti országok Oroszország elszámoltatása érdekében. Lettország, Litvánia és Észtország külügyminiszterei közös közleményt adtak ki, amiben azt írják, hogy jelenleg nincs olyan bíróság, ami számon kérhetné Moszkvát az Ukrajnában elkövetett bűnök miatt. Azt is elvárják, hogy a nemzetközi közösség továbbra is támogassa a Nemzetközi Büntetőbíróság munkáját Ukrajnában.

Észtország, Lettország és Litvánia felszólította az Európai Uniót, hogy nemzetközi partnerekkel együttműködésben hozzon létre egy különleges törvényszéket az Ukrajna elleni orosz agresszió vizsgálatára és megítélésére.

A három balti ország külügyminisztere vasárnap este adott ki közös közleményt, amelyben kijelentették, hogy 

az EU-nak cselekednie kell annak érdekében, hogy Oroszországot elszámoltassák az Ukrajnában elkövetett bűntetteik miatt. 

„Ennek a gyilkos agressziónak a fő kitervelői, felbujtói és végrehajtói nem kerülhetik el az igazságszolgáltatást csak azért, mert van egy rés a nemzetközi bűnügyi törvénykezésben” – fogalmaztak a külügyminiszterek.

Kijev megtámadására nagyon ráfázhatnak az oroszok

Oroszország hétfőre virradóra drónnal támadta meg Kijevet. Zelenszkij tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy az ukrán főváros újbóli lerohanása hatalmas blama lenne a Kremlnek.

Közvetlenül az uniós külügyminiszterek luxembourgi tanácskozása előtt a három balti ország arra szólította fel a többi tagállamot, hogy 

továbbra is támogassák a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) már folyamatban lévő vizsgálódásait Ukrajnában és számos más országban. 

Hozzátették ugyanakkor, hogy itt nem szabad az erőfeszítéseiknek véget érniük. Jelenleg nincs olyan nemzetközi törvényszék, amely felelősségre vonhatná az orosz politikai és katonai felsővezetést az Ukrajna elleni agresszió miatt. 

A balti országok közleménye szerint ezért egy különleges törvényszék egészíthetné ki az ICC szerepét.

Míg az ICC háborús bűncselekmények, népírtás és emberiesség elleni bűntettek ügyében folytatna eljárást egyes személyekkel szemben, a különleges törvényszék alapvető feladata az lenne, hogy az agresszió bűncselekményét vizsgálja” – írták a közleményben.

Szeptemberben Volodimir Zelenszkij orosz elnök az ENSZ előtt tett felhívást arra, hogy jöjjön létre különleges bíróság Oroszország elszámoltatására. Az Európai Bizottság a felvetésre mindeddig igen óvatosan reagált.

Eddig 17,4 milliárd euró értékű orosz vagyont sikerült befagyasztani az EU-ban

Ez idáig 17,4 milliárd euró értékű, szankciós intézkedés alatt álló orosz vagyont sikerült befagyasztani az Európai Unióban az Ukrajna elleni orosz háború miatt, ami jelentős összeg, de a lefoglalások 90 százalékát mindössze hét tagállam hajtotta végre – jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja csütörtökön Luxembourgban.

 

 

különleges bíróság Oroszország Balti országok
Kapcsolódó cikkek