A tverszkoji kerületi bíróság 15 nap elzárásra és 50 ezer rubel (350 ezer forint) pénzbíságra ítélte a moszkvai Anton Uszovot, amiért a férfi ukrán zenét hallgatott a kocsijában – jelentette az RBC orosz hírportál.

A vád szerint két ponton is közigazgatási kihágást követett el: nem engedelmeskedett egy rendőrtisztnek, és megsértette az orosz hadsereget.

A felesége az Oroszországban külföldi ügynökként számontartott OVD-Info jogvédő szervezetnek mondta el, hogy Uszovot október 12-én közlekedési rendőrök fogták le, mert állítólag a kocsijában ukrán zenét hallgatott. A bíróságon az RBC-nek megerősítették, hogy Uszovot ukrán zene hallgatásáért fogták el.

Legal,Gavel,Over,A,Flag,Of,The,Russia
Fotó: Shutterstock

A hírportál emlékeztetett rá, hogy október elején a Krímben is elfogtak a rendőrök két lányt – akik közül az egyik a 2022-es krími szépségverseny győztese, Olga Valejeva volt –, mert a Cservona Kalina című dalt énekelték, amelyet a belügyminisztérium szélsőséges szervezet csatadalának minősít. A lányokat nemcsak az orosz hadsereg megsértésével vádolták meg, hanem náci jelképek terjesztésével is, Valejevát 40 ezer rubeles bírságra ítélték, a barátnőjét pedig tíz napig fogva tartották. 

Még ezt megelőzően Szergej Akszjonov, a krími közigazgatás vezetője Oroszország elárulásának nevezte az Ukrajna melletti dalok és szlogenek megszólaltatását, és a „náci rezsim” támogatóinak a távozást ajánlotta Ukrajnába. „Ez a viselkedés az országunk elárulása, és azoké, akik ma az életük árán védik a világot. És azok számára, akik támogatják az ukrán náci rezsimet, észszerű és logikus lenne, ha abba az országba távoznának, amelyet úgy imádnak” – idézte az RBC Akszjonovot.

Mindeközben Ukrajnában folyik az „orosztalanítás”. Az ukrán kulturális minisztérium a Bölcs Jaroszlav Ukrán Nemzeti Könyvtárral közösen már június elején módszertani ajánlásokat dolgozott ki a bibliotékák állományának frissítésére és a könyvtárak orosztalanítására.

Csak Kárpátalja városaiban és falvaiban 438 utcanevet orosztalanítanak.