Közélet

Magyar forintokat is kap segélyként Ukrajna az uniótól

Az jelentős összegeket tart vissza Magyarországtól. A helyreállítási alapból a jelenlegi árfolyammal számolva hétezermilliárd forint, a hét évre szóló keretköltségvetésből pedig mintegy 12 ezermilliárd forint jár Magyarországnak  – írja a Magyar Nemzet

Orbán Viktor: arra számítok, hogy az év végéig alá tudjuk írni a szerződéseket az EU-val

A kormányfő egyelőre nem tudja megmondani, hogy az uniós források valóban megérkeznek-e.

Az unió néhány nappal az áprilisi országgyűlési választás után bejelentette, hogy eljárást indít Magyarország ellen az védelmében. Az Európai Bizottság újabb és újabb feltételeket szab Budapestnek az uniós források lehívásáért. A cikk szerint ennek fényében visszásnak tűnik, hogy a nem uniós tag Ukrajnának szinte feltételek nélkül adja a pénzt az unió, karöltve az Amerikai Egyesült Államokkal. 

HUNGARY-UKRAINE-NATIONAL-COLORS
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint havonta négymilliárd euróra (átszámítva 1640 milliárd forintra) van szüksége Ukrajnának a működése fenntartásához. 

Ezt az Európai Unió, az Egyesült Államok és a pénzügyi szervezetek fogják állni. A támogatás egyik része kedvezményes a többi pedig vissza nem térítendő forrás. Ehhez azoknak a tagállamoknak is hozzá kell járulniuk, amelyek eddig semmit sem kaptak a közös kasszából. 

Ukrajna támogatásában részt vesz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is, amelyről tudható, hogy a forrásokat komoly megszorításokhoz köti. Az ukrán vezetés erre mondta azt, hogy nem biztosak abban, hogy az IMF standard eszközeit valóban ilyen helyzetekre tervezték, ezért valószínűleg kreatívnak kell majd lenniük.

A nyugati intézmények mindig tisztában voltak azzal a ténnyel, hogy Ukrajnában a korrupció állandó probléma. Erre az Európai Számvevőszék 2021-es jelentése is rávilágított, megállapítva, hogy évente több tízmilliárdos összegek vesznek el Ukrajnában a korrupció miatt. Kimondták, hogy a külföldi befektetések előtt álló legnagyobb akadály a korrupció. Itt felsorolták az igazságügy helyzetét és az oligarchák térnyerését is

– mondta a Magyar Nemzetnek Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője. 

Most olyan ország került háborúba, amely eddig sem az átlátható működéséről volt híres. A jelenlegi helyzettel ez az állapot tovább romlott, feltételezhető, hogy a korrupció sem szűnt meg. Most óriási források érkeznek Ukrajnába, az utalásokról pedig gyorsan születnek döntések. Még idő sincs arra, hogy megvizsgálják az ukrán kormányzati intézkedések átláthatóságát

– emelte ki a szakértő. Rotyis Bálint felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel szemben Magyarország és Lengyelország esete azt mutatja, hogy az unió a saját tagállamaival másként cselekszik.

 

orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek