Közélet

Medvegyev szerint az Európai Unió paranoiás és nem teljesen elkötelezett Ukrajna mellett

Az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, Dmitrij Medvegyev szerint az Európai Unió paranoiás és nukleáris apokalipszist vizionál, miközben ilyenről szó sincsen. A volt orosz elnök ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell arról beszélt, hogy az unió, a NATO és az USA akkor sem vet majd be atomfegyvert, ha Oroszország végül megteszi.

Az külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell kijelentette, hogy ha Moszkva ledobja az atomot Ukrajnára, akkor az EU a NATO-val és az Egyesült Államokkal összefogva megsemmisíti az orosz hadsereget. Hozzátette, hogy ehhez azonban semmiképpen sem fognak nukleáris fegyvert bevetni. Az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, Dmitrij Medvegyev VKontakte-oldalán azt írta, Borrell szavai azt jelzik, hogy az Európai Unió paranoiás lett – írta meg a TASZSZ orosz hírügynökség.

Russian Prime Minister Dmitry Medvedev attends the celebration of a Christmas service in Christ the Savior cathedral in Moscow early on January 7, 2020. - Orthodox Christians celebrate Christmas on January 7 in the Middle East, Russia and other Orthodox churches that use the old Julian calendar instead of the 17th-century Gregorian calendar adopted by Catholics, Protestants, Greek Orthodox and commonly used in secular life around the world. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Fotó: AFP

Hagyjuk az orosz nukleáris csapással kapcsolatos paranoiát

– írta Medvegyev.

A volt orosz elnök hozzátette, hogy 

véleménye szerint a nyugati országokat egy cseppet sem érdekli, hogy mi történik Ukrajnában.

Szerinte Európa és az Egyesült Államok nem ad teljes támogatást Kijevnek, ráadásul úgy látja, hogy csak a biztonságos távolságból szítják az indulatokat, de ahhoz már nincs bátorságuk, hogy meghaljanak az ukrán népért. Medvegyev szerint Borrell szavai, miszerint a Nyugat semmiképpen nem fog atomfegyvert bevetni, azt a nézetét erősíti, hogy a Nyugat igazából nem foglalkozik Ukrajna sorsával.

Bármely Ukrajna elleni nukleáris támadásra válaszolni fogunk. Nem atomfegyverrel, hanem egy olyan erőteljes katonai válasszal, amely megsemmisíti az orosz hadsereget

– ezt Josep Borrell mondta az Európai Diplomáciai Akadémián tartott beszédében.

Párizs akkor sem nyúl nukleáris fegyverhez, ha Putyin végül ledobja az atomot

Az Egyesült Államok addig támogatja Ukrajnát, ameddig csak kell, és a minden négyzetcentiméterét meg fogja védeni – jelentette ki az USA védelmi minisztere, Lloyd Austin. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg nyilatkozatában megköszönte Amerikának a rengeteg segítséget, és közölte azt is, hogy légvédelmi rendszerekkel segítik az ukránokat a harcban. Emmanuel Macron francia elnök leszögezte, hogy országa akkor sem fog atomfegyvert bevetni, ha Putyin mégis elszánja magát erre a lépésre.

Az orosz vezető tisztségviselők szerint a Nyugatnak fel kell hagynia a nukleáris retorikával. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a nyugati vezetők káros és provokatív atomháborús kommunikációt folytatnak, amelyet minél előbb be kell fejezniük. 

Oroszország nem kíván részt venni ebben

– jelentette ki Peszkov.

Az orosz biztonsági tanács helyettes államtitkára, Alekszandr Venediktov csütörtökön a TASZSZ-nak adott interjújában arról beszélt, hogy 

az orosz tisztségviselők soha nem fenyegettek nyíltan atomfegyverek vagy más tömegpusztító fegyverek bevetésével, szemben a nyugati országok vezetőivel.

Venediktov kijelentése meglehetősen érdekes, hiszen maga Dmitrij Medvegyev mondta szeptember végén, hogy Oroszország kész nukleáris fegyvereket bevetni az érdekeinek a védelmében. „És ez nem blöff” – tette hozzá akkor a volt orosz elnök.

Az orosz nukleáris doktrína szerint atomfegyvereket Oroszország csak akkor alkalmazna, ha ellenségei hasonló vagy más tömegpusztító fegyvereket vetnének be az orosz föderáció és szövetségesei ellen. Természetesen csakis abban az esetben, ha megbízható információik lennének arról, hogy valaki ténylegesen atomot vetett be ellenük.

 

Ukrajna Medvegyev Európai Unió atomháború
Kapcsolódó cikkek