A SpaceX űripari vállalat tovább fogja támogatni a Starlink internetszolgáltatást Ukrajnában, még akkor is, ha ez pénzveszteséget okoz – jelentette be szombaton amerikai milliárdos a Twitteren.

Fotó: AFP

„Még akkor is, ha a Starlink pénzt veszít, és más vállalatok dollármilliárdokat kapnak az adófizetők pénzéből, ingyen fogjuk támogatni az ukrán kormányt” – írta bejegyzésében Musk.

A SpaceX űripari vállalat alapítója korábban arra kérte az amerikai kormányt, hogy vegye át a Starlink műholdhálózat ukrajnai üzemeltetésének költségeit.

A Starlink műholdas terminálok létfontosságúak az ukránok harctéri kommunikációjához, miután az orosz hadsereg sok helyen megsemmisítette a hagyományos telefon- és internet-összeköttetést.
Az üzletember pénteki Twitter-bejegyzése szerint a SpaceX havonta 20 millió dollárt (8,6 milliárd forint) fordít az ukrajnai kommunikáció fenntartására.
Elon Musk közölte: eddig mintegy 25 ezer műholdas terminált helyeztek el Ukrajnában, ami 80 millió dollárba került. Az év végéig a költségek elérhetik a 100 millió dollárt, a következő 12 hónapban pedig becslések szerint 400 millió dollárt kellene a rendszer fenntartására fordítani.

Nincs döntés Elon Musk Starlinkjéről, megbénulhat a kommunikáció az ukrán fronton

Elon Musk szerint a SpaceX nem finanszírozhatja a végtelenségig az ukrán kommunikáció fenntartását.